Posterior bölgede yeterli kemik yüksekliği bulunmayan hastalarda implant üstü sabit protez desteği için kısa boylu dental implantların kullanımının kemik kaybı açısından değerlendirilmesi
Evalution of marginal bone loss of short length dental implants used for implant supported fixed prosthesis at patients with insufficient bone height on posterior region
  1. Tez No: 437715
  2. Yazar: AYTAÇ YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÜLERYÜZ GÜRBULAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kısa dental implant, marjinal kemik kaybı, posterior bölge, Short dental implant, marginal bone loss, posterior region
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmanın amacı amacı posterior bölgede kısa boylu Dental İmplantKA ve Implance marka (6 ve 8 milimetre-mm) implantların kemik kaybı açısından değerlendirilmesi ve birbirleri ile kıyaslanmasıdır. Çalışmada alt ve/veya üst çenede posterior diş eksikliği bulunan 27 hastadaki (15 bayan, 12 erkek) 42 implant (28 adet Implance markasında, 14 adet Dental İmplantKA markasında) değerlendirilmiştir. Hastalardan protetik yükleme zamanında, yükleme sonrası 6. ay ve 12. aylarda alınan radyografiler üzerinden mezial ve distal marjinal kemik kayıpları ölçülmüştür. Ölçümler markalar, cinsiyetler ve çeneler arasında istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Hastaların var olan son radyografileri üzerinden klinik kron/implant oranları da hesaplanmış ve kemik kayıpları ile korelasyon olup olmadığı değerlendirilmiştir. Hasta memnuniyetini değerlendirmek için de 12. ayın sonunda anket uygulanmıştır. Aynı zamanda kontrol randevularında klinik olarak dişeti sağlığı ve protetik komplikasyon olup olmadığı da kontrol edilmiştir. Dental İmplantKA markasındaki marjinal kemik kaybı başlangıç-6. ay ve başlangıç-12. ayda, mezial ve distalde istatistiksel olarak anlamlı seviyede yüksek çıkmıştır. Cinsiyetler arası kıyaslamalarda mezialde 6. ay-12. ay arası, distalde başlangıç-6. ay ve 6. ay-12. ay arası erkeklerde; çeneler arası kıyaslamalarda ise sadece distalde başlangıç-6. ay arası üst çenede istatistiksel olarak anlamlı seviyede yüksek çıkmıştır. Klinik kron/implant oranlarına bakıldığında tüm implantların, tüm bayanların, tüm erkeklerin ve tüm üst çenenin marjinal kemik kayıpları ile kron/implant oranları arasında pozitif bir korelasyon bulunmuştur. Çalışma süreci içinde protetik komplikasyon olarak en sık desimatasyon ve porselen kırığına rastlanmıştır. Anket sonuçlarına göre de hastaların çoğunun estetik, çiğneme etkinliği, konuşma ve temizleyebilme açısından tedavisinden memnun kaldığı, yakınlarına önerecekleri ve beklentilerinin karşılandığı görülmüştür. Ancak implant tedavisinin tamamlanma süresi konusunda memnun olmadıkları sonucu çıkmıştır. Tüm implantlarda 12 ayın sonunda %95.24'lük sağkalım oranı elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonucuna göre Dental İmplantKA ve Implance markalarında farklı kriterlerin kıyaslamasında istatistiksel olarak fark çıksa da oluşan kemik kayıplarının genel olarak literatürdeki farklı görşlerin sınırları içerisinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is evalution of short length (6,8 mm) dental implants in brands of Dental İmplantKA and Implance on posterior regions in mean of marginal bone loss. 42 implants (28 Implance, 14 Dental İmplantKA) were evaluated at 27 patients (15 female, 12 male) with with missing teeth on posterior regions at maxilla or/and mandibula. Mesial and distal marginal bone loss were measured on radiographs at prosthetic loading, 6th month and 12th month after loading. Measurements were compared statistically between brands, gender and jaws. Additionally clinic crown/implant ratios were measured on the last radiographs of patients and evaluated if there is a correlation with marginal bone loss. A special questionnare was used to evaluate the satisfactory level of patients at 12th month. On each session gingival health and prosthetic complications were controlled. The marginal bone loss values of Dental İmplantKA implants were statistically higher at baseline-6th month and baseline-12th month than Implance implants. From the comparisons between gender; it is observed that the marginal bone loss values of male patients were statistically higher at between 6th and 12th month in mesial, baseline-6th month and between 6th month-12th month in distal than female patients. However from the comparisons between jaws; it is observed that marginl bone loss values of maxilla were statistically higher only at baseline-6th month in distal than mandibula. A positive correlation was found between total implants, total female patients, total male patients and total maxilla clinic crown/implant ratios and marginal bone loss. In the study the most seen prosthetic complications were decementation and fracture of veneer porcelain. According to questionnare results; it is concluded that most patients were satisfied of esthetics, chewing function, phonetic and cleaning of their prosthesis; most patients' the expectations were meet and also most patients suggest the treatment people around them. However most patients were not satisfied about completion time of the treatment. 95.24% survival rate was obtained at the end of 12th month. According to tha results of this study; in spite of statistically differences between Dental İmplantKA and Implance brands in the criterias evaluated, generally the marginal bone loss values were in the limitations of different opinions in literature.