Ratlarda çeşitli dozlarda prednizolon kullanımının kan vaspin düzeyine etkisi
The effects of various doses prednisolon administration to vaspin serum concentration in rats
- Tez No: 437731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Adipoz doku, prednizolon, vaspin, Adipose tissue, prednizolon, vaspin
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Ratlarda çeşitli dozlarda prednizolon kullanımı ile BKİ değişiminin ve farklı bölgelerdeki yağlanmanın kan vaspin düzeyine etkilerinin incelenmesi ve klinik çalışmalara yön vermektir. Materyal ve Metot: Deneyde ağırlıkları 190-240 gram olan 24 adet albino Wistar türü erkek sıçanlar kullanıldı. Çalışmamız 3 deney grubu ve 1 kontrol grubu olmak üzere toplam 4 gruba ayrıldı: Kontrol grubu, 5mg/kg prednizolon, 10 mg/kg prednizolon, 20 mg/kg prednizolon. Prednizolon gruplarına 30 gün boyunca günde 1 kez belirtilen dozlarda prednizolon oral yoldan verildi. Yine 30 gün boyunca haftada 1 kez ratların ağırlık, boy ve bel çevresi ölçümleri alındı. 30 gün sonunda sakrifikasyon işlemi gerçekleştirilerek alınan kan örneklerinde vaspin ve glukoz biyokimyasal olarak incelendi. Elde edilen sonuçlar gruplar arasında karşılaştırılarak değerlendirildi. Bulgular: 5 mg/kg, 10 mg/kg ve 20 mg/kg ilaç verdiğimiz grupta kan vaspin seviyeleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Serum vaspin seviyeleri sırasıyla kontrol grubunda 155 ± 20.99 pg/mL iken 5 mg/kg prednizolon verilmiş grupta bu düzey 203.12 ± 18.56 pg/mL, 10 mg/kg prednizolon verilmiş grupta bu düzey 225.16 ± 35.77 pg/mL, 20 mg/kg prednizolon verilmiş grupta bu düzey 244.77 ± 35.06 pg/mL olarak tespit edildi. 30 gün boyunca ilaç verdiğimiz hayvanlarda kan glukoz seviyeleri ilaç dozuna bağlı olarak artmıştır. 10 mg/kg ve 20 mg/kg ilaç verdiğimiz hayvanların kan glukoz seviyelerinde anlamlı derecede artış olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Prednizolon kullanımı kan glikoz seviyesini ve serum vaspin seviyesini artırmıştır. Çalışmamızda serum vaspin seviyelerinin artışının kan glukoz seviyelerinin artışıyla bağlantılı olabileceği gösterilmiştir. Bu da vaspinn kan şekeri düşürücü etkisi olan bir molekül olabileceğini düşündürmektedir. Bu bilgiler klinikte vaspinin diyabet ve obezite tedavisinde kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Effects of Various Doses Prednisolon Administration to Vaspin Serum Concentration in Rats Aim: The aim of this study was to investigate the changes of BMI and lipogenesis in different regions of body with various doses prednisolon administration in rats and to contribute to clinical studies Material and Method: In the experiment twenty-four (24) albino Wistar male rats weighing 190-240 grams were used. There were divided 4 groups as 3 experimental groups and 1 control group in our experiment: Control group, 5 mg/kg prednisolon, 10 mg/kg prednisolon, 20 mg/kg prednisolon. Prednisolon groups were given that doses prednisolon once a day for 30 days orally. And for 30 days once a week, rats were weighed, measured height and waist circumferences. At the end of 30 days vaspin and glucose were measured in blood samples as biochemical after rats were sacrificed. The data obtained were compared and evaluated between the groups. Results: In 5 mg/kg, 10 mg/kg and 20 mg/kg prednisolon grups, vaspin levels were found significantly increased when compared the control group. Serum vaspin levels in control group was 155 ± 20.99 pg/mL and in 5 mg/kg prednisolon group was 203.12 ± 18.56 pg/mL, in 10 mg/kg prednisolon group bu was 225.16 ± 35.77 pg/mL, in 20 mg/kg prednisolon group was 244.77 ± 35.06 pg/mL. In Rats that we gave prednisolon for 30 days, glucose levels were increased due to drug doses. In 10 mg/kg and 20 mg/kg prednisolon groups glucose levels were significantly increased. Conclusion: Use of prednisolon increased glucose and vaspin levels significantly. In our experiment, it shows that increase of vaspin levels may belong to increase of glucose levels. And this shows vaspin may be a molecule that decrease glucose levels. The data of the experiment revealed that vaspin can be useful in treatment of diabet and obesity in clinical.