Açık kanal akımlarında bitkilerin neden olduğu enerji kayıpları
Energy loses due to vegetation in open channel flow
- Tez No: 437819
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT YERDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Açık kanal akımları, akış direnci, hidrolik direnç, pürüzlülük, Open channel flows, flow resistance, hydraulic resistance, roughness
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Açık kanallarda, batık olmayan rijit bitkilerin akış direnci üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Bu deneysel çalışmada, farklı çap ve bitkisel topluluk kompozisyonlarının akış alanları üzerindeki hız ve akış derinliğine olan etkilerin araştırılması için ölçümler yapılmıştır. Bütün deneyler 18 metre uzunluğunda, 0.7 metre genişliğinde ve 0.5 metre derinliğinde dikdörtgen kesitli bir açık kanalda gerçekleştirilmiştir. Yürütülen çalışmalarda iki farklı çaptaki boru bitkileri temsil etmek için kullanılmıştır. Pürüzlülük katsayılarını (Manning n, Darcy-Weisbach f and Chezy C) hesaplamak için debi ve su seviyeleri ölçülmüştür. Manning (n), Darcy-Weisbach (f) and Chezy (C) pürüzlülük katsayıları, Froude sayısı ve Reynolds sayısı hesaplanmıştır. Sonuçlar, akış direncinin bitkisel yoğunluk, bitkisel dizilim, bitki çapı, kanal eğimi, Reynolds sayısı, ortalama hız ve dikey enkesitsel blokaj alanı etkisinde değiştiğini göstermiştir. Ayrıca, çalışmalar sonucunda önerilen denklemlerin deneysel verileri tahmin etme başarısı % 90'ın üzerinde çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Unsubmerged rigid vegetation has a significant impact on flow resistance in open channel. In this experimental study, measurements were conducted to explore the impacts of different diameter and vegetation community composition within the flow domain on velocity and flow depth. All the experiments were performed in a rectangular open channel measuring 18m in length, 0.70 m in width and 0.5 m in depth. In experiments, carried out two pipes having different diameters were used to represent the vegetation. The discharge and water level were measured and used to calculate the roughness coefficients (Manning n, Darcy-Weisbach f and Chezy C). Manning (n), Darcy-Weisbach (f) and Chezy (C) coefficients of roughness, Froude number (Fr) and Reynolds numbers (Re) were calculated. The results indicate that the flow resistance varies with vegetation concentration, vegetation configuration, vegetation diameter, channel slope, Reynolds Number, average velocity and vertical cross sectional blockage area. Additionally, success of predicting the experimental data which suggested equations was determined over ninety percent.