Tekstil esaslı yapay ön çapraz bağların geliştirilmesi
Development of textile based artificial anterior cruciate ligament
  1. Tez No: 437903
  2. Yazar: ÇETİN AKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEMET BAŞAL BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yapay ligament, leno dokuma, saç örgü, dar dokuma, Vectran®, koaksiyel nanolif çekimi, Asetil salisilik asit(ASA), Artificial ligament, Leno weaving, Braiding, Narrow weaving, Vectran®, Coaxial Electrospinning, Asetyl Salicylic Acid (ASA)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu projenin amacı leno dokuma, saç örgüsü ve dar en dokuma tekniklerini kullanarak yapay ön çapraz bağlar (ÖÇB) üretmek, bu bağların mekanik ve yorulma özelliklerini incelemek ve doğal ÖÇB ile kıyaslamaktır. Tez kapsamında, poliester ve vectran ipliklerinden tüp formunda farklı yapılar elde edilmiş ve bu yapıların öz kısımları yine poliester ve vectran iplikler ile beslenerek yapay ön çapraz bağlar elde edilmiştir. Üretilen yapay ön çapraz bağların mukavemet, uzama ve elastik modül gibi mekanik özellikleri mukavemet testleri ile ortaya konmuş ve sonuçlar doğal ön çapraz bağ ve yapılan diğer çalışmalar ile kıyaslanmıştır. Çalışma kapsamında dinamik yorulma cihazı yapılmış ve ligamentlerin yorulma davranışı ve kullanım ömürleri hakkında inceleme yapılmıştır. Elde edilen ligamentlerin mekanik ve yorulma özelliklerinin doğal ÖÇB'ye benzediği ortaya çıkmıştır. Projenin diğer bir amacı da elde edilen ligamentlerin biyouyumlu hale getirilebilmesi için ligamentlerin koaksiyel nanolif ile kaplanmasıdır. Bu kapsamda, özünde Asetil salisilik asit (ASA) olan ipek fibroin koaksiyel nanoliflerin proses parametreleri araştırılmıştır. Elde edilen nanoliflerin Yüzey morfolojik görüntüleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Koaksiyel nanoliflerin özündeki ilaç varlığı Geçirimli Elektron Mikroskobu (TEM) ile tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this project to produce artificial anterior cruciate ligaments (ACL) using leno weaving, braiding and narrow weaving techniques, to compare the mechanical properties of these ligaments with the natural ACL and to investigate fatigue and mechanical properties of these ligaments. For this purpose tube-like structures were produced from polyester and vectran yarns and the artificial anterior cruciate ligaments were produced by feeding the core of these structures by polyester and vectran yarns. The mechanical properties of the resultant artificial ligaments such as tenacity, breaking elongation and initial modules were revealed through mechanical tests and the results were compared with the natural anterior cruciate ligament. During the study, a dynamic fatigue test machine were developed. The fatigue behaviours and fatigue lifetime of produced artificial ACL have been investigated. The other purpose of this study was to coat ligaments with coaxial nanofibers in order to improve biocompatibility of ligaments. With in this scope, process parameters of coaxial silk fibroin nanofibers which contain Acetyl Salicylic acid(ASA) were investigated. The morphology of coaxial nanofibers was examined through Scanning Electron Microscope (SEM). Existence of drug to be in the core of coaxial nanofiber has been proved via Transmission Electron Microscope (TEM).