Aşırı kilolu bireyleri rahat ettirici fonksiyonel iç giysilik örme kumaş geliştirilmesi
Development comfortable functional knitting fabric to use underwear for overweight people
- Tez No: 437902
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel, Antibakteriyel, Nem iletimi, Konfor, Fazla Kilolu Birey
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Tekstil teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak insanların yaşam standartlarının yükselmesi sonucu, kumaş ve giysilerden beklentiler sadece sağlamlık, estetik, tasarım ve modaya uygunluk olmaktan çıkmıştır. Giysi konforu özellikle fazla kilolu insanlar için önem taşıyan bir diğer faktör haline gelmiştir. Normal faaliyetlerini yaparken diğer bireylere göre daha fazla güç sarf etmeleri gereken aşırı kilolu bireylerin yaşam standartlarını iyileştirebilmek için yeni kumaş tasarımı ve üretimi şart olmuştur. Bu tez çalışması kapsamında da özellikle yaz aylarında fazla kilolu bireylerin giyim konforunun maksimize edilmesi amaçlanmıştır. Antibakteriyel, kötü koku oluşumunu engelleyen, terleme fonksiyonunun aza indirgenmiş, cildi besleyen, nem iletim/yönetim yeteneği iyileştirilmiş fonksiyonel tekstil ürünlerinin elde edilmesi için Tencel, Seacell, Coolmax ve karışımları gibi özel iplikler kullanılacaktır. Bu iplikler sayesinde ev tipi yıkamalara karşı dayanıklı dolayısıyla kullanım ömrü uzun fonksiyonel tekstil ürünler elde edilecektir.
Özet (Çeviri)
As a result of rising living standards of the people with developments in the textile technology, fashion, durability, aesthetic, design is not enough for the fabrics and also garment comfort is very important. Especially for overweight people, garment comfort has become another important point. Generally, Overweight people spend more effort in their daily life. Because of this reason to obtain the best condition for overweight people, designing and producing the functional new textiles are essential. The aim of the thesis is to provide maximize wearing comfort especially in summer for overweight people. In this thesis work, the functional characteristics such as antibacterial effect, absorbing unpleasant smell of sweating, reducing sweating, nourishing the skin effect and improving moisture management properties will be added to knitting fabric with using special raw material such as Seacell, Lyocell, Coolmax and blend of these yarns. Hence using these yarns, functional textile products will be durable to household washing and long lasting. Key Word: Functional, Antibacterial, Moisture Management, Comfort, Overweight People