Effect of recycled concrete agregate on properties of roller compacted concrete
  1. Tez No: 437915
  2. Yazar: HOJJAT HOSSEINNEZHAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSİ YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silindirle sıkıştırılmış beton, geri dönüşüm agregası, çimento dozajı, optimum su muhtevası, mekanik özelikleri, dayanıklılık özelikleri, Roller compacted concrete, recycled aggregate, cement dosages, optimum water content, mechanical properties, durability
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Son yıllarda Türkiye'de uygulanan kentsel dönüşüm programları sonucu meydana çıkan beton atıklarının geri dönüştürülerek silindirle sıkıştırılabilen betonlarda (SSB) kullanımına olanak tanımak amacıyla, bu tez çalışması kapsamında geri dönüşmüş agrega (GDA) silindirle sıkıştırılmış betonda kullanılmıştır. Bu amaçla 150, 200 ve 250 kg/m3 çimento dozajına sahip ve kireç taşı esaslı iri agrega yerine ağırlıkça %0, %25, %50, %75 ve %100 oranlarında geri dönüşüm agrega (GDA) kullanılarak 15 farklı SSB karışımı hazırlanmıştır. Üretilen SSB karışımlarının mekanik özelikleri, basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı ve darbe direnci araştırılmıştır. Dayanıklılık özelikleri ise su emme, kılcal su emme, basınçlı su altında su işleme derinliği, donma çözülme ve yüzeysel aşınma deneyleri uygulanarak belirlenmiştir. Deneylerden elde edilen sonuçlara göre karışımların mekanik ve dayanıklılık özelikleri GDA ikame oranının artışıyla olumsuz olarak etkilenmiştir. Ancak, %25 oranına kadar GDA kullanımının mekanik özelikleri belirgin oranda etkilemediği tespit edilmiştir. GDA kullanımının olumsuz etkisi, çimento dozajının artmasıyla birlikte azalmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years urban renewal programs implemented huge concrete waste in Turkey. Using these wastes as recycled aggregate in roller compacted concrete (RCC) is one of the possibilities to reduce large amount of them. The object of this thesis is using recycled aggregate in roller compacted concrete. For this purpose 150, 200 and 250 kg/m3 cement dosage were chosen as the binder in RCC mixtures. In all of the mixtures 0%, 25%, 50%, 75% and 100% by weıght of crushed coarse limestone aggregate was replaced wıth recycled concrete aggregate. Water/cement ratios were find by experimental studies and 15 RCC mixtures were prepared. The compressive strength, splitting tensile strength and drop weight impact tests were applied to assess the mechanical properties and water absorption, capillary absorption, permeability, freeze-thaw resistance and superficial abrasion tests were applied to obtain the durability characteristics of the mixtures. The results showed that increasing the amount of recycled aggregate decreased both the mechanical properties and durability characteristics of concrete. However up to 25% replacement level, recycled aggregate had not a significant detrimental effect on the properties of concrete. Besides, the detrimental effect of RCC substitution reduced by increasing the cement content of the mixtures.