Telsiz duyarga ağları için çizge teorik topoloji kontrol algoritmaları
Graph-theoretic topology control algorithms for wireless sensor networks
  1. Tez No: 437919
  2. Yazar: YASİN YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN DAĞDEVİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Telsiz Duyarga Ağları, Enine İlk Arama Ağacı, Tepe Örtme, Topoloji Kontrol, Dağıtık Algoritmalar, Wireless Sensor Networks, Breath First Search Tree, Vertex Cover, Topology Control, Distributed Algorithm
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Telsiz duyarga ağları (TDA) üzerindeki duyargalar yardımıyla çevreden veriler toplayıp bu verileri işleyebilen, birbirleri arasında radyo sinyalleri ile haberleşebilen cihazları içerir. Bu cihazlar pillerinden enerji aldıkları için pillerinin enerjilerinin enerji etkin kullanılması çok önemlidir. TDAda belli patikalar belirleyerek kök düğüme bilgilerin ulaştırılması büyük önem arz etmektedir. Topoloji kontrol algoritmaları ağdaki tepeler arasındaki bağlantıları azaltarak bir omurga oluşturmayı hedefleyen algoritmalardır. Bu bağlamda bir Enine İlk Arama Ağacı (EİAA) oluşturmak ağ üzerindeki mesaj trafiğini azaltabilmektedir. Tepe örtüsü çizge teorinin önemli problemlerinden biridir. Tepe örtüsü probleminde tepelerden bir küme oluşturarak tepelerin bitişik olduğu bağlantılar örtülür. Tepe örtüsü yardımıyla TDAda güvenli noktalar bulunup bağlantılar izlenir. Bu tezde, TDAda EİAA ve tepe örtüsünü bütünleşik oluşturmak için yeni algoritmaların tasarımı sunulmuştur. Amaç bu iki yapıyı ayrı ayrı oluşturmak yerine birlikte oluşturarak enerji etkinliği sağlamaktır. Önerilen iki algoritmanın teorik olarak karmaşıklıkları hesaplanmış ve var olan iki algoritma ile mukayese edilerek, aynı şartlar altında alınan benzetim sonuçlarıyla karşılaştırılarak teorik ve pratik olarak irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Wireless sensor networks (WSN) consist of devices that are able to collect data from environment by using their onboard sensors, process this data and communicate with each other through radio signals. Since these devices are battery-powered, they should use energy efficiently. Topology control algorithms are algorithms which aim to build a backbone by reducing the number of links in networks. In this context, creating a Breath-First Search Tree (BFST) routing backbone can reduce message traffic. Vertex cover (VC) is one of the major problems of graph theory. In VC problem, incident edges of vertex are covered by creating a vertex set. On WSN with the help of VC, secure points are found and the edges are monitored. In this thesis, two algorithms are presented for constructing integrated BFST and VC on WSN. The aim is to ensure the energy efficiency by constructing these two structures together instead of constructing separately. The proposed algorithms are theoretically analyzed and compared with the existing algorithms through simulations.