Namnam çayı su kalitesinin fiziko-kimyasal ve biyolojik (bentik makroomurgasız ve balıklar) parametrelere göre belirlenmesi
Determination of water quality of the Namnam stream according to physicochemical and biological (macroinvertabrates and fish) parameters
  1. Tez No: 437977
  2. Yazar: MÜRÜVVET YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT YORULMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Namnam Çayı, Su Kalitesi Biyotik İndeks, Namnam Stream, Water Quality, Biotic Index
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma Kasım 2012 ile Eylül 2013 tarihleri arasında Namnam Çayı'nın su kalitesinin fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemlerle belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Namnam Çayı'nın su kalitesi özelliklerini belirlemek için beş örnekleme noktası seçilmiş ve altı arazi çalışması yapılmıştır. Yapılan arazi çalışmaları sonucunda her bir örnekleme noktasının su kalitesi parametreleri incelenmiş, bentik makroomurgasız ve balık örnekleri toplanmıştır. Su kalitesi parametrelerinin bir kısmı arazide portatif multimetre kullanılarak ölçülmüş, diğer parametreler ise, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji laboratuvarında analiz edilmiştir. Namnam Çayı su kalitesini belirlemek için fiziksel, kimyasal ve biyolojik parametreler (bentik makroomurgasızlar ve balıklar) indekslere uygulanmıştır. Biyolojik parametre olarak 40 bentik makroomurgasız ve 13 balık taksonu kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre fiziko-kimyasal ve biyolojik su kalitesi sınıfları birbirini desteklemektedir. Akarsuyun üst havzasında bulunan ilk üç örnekleme noktası birbirine yakın nispeten yüksek kalite sınıflarında, akarsuyun alt havzasında bulunan diğer iki örnekleme noktası ise daha düşük kalite sınıflarında belirlenmiştir. Namnam Çayı üzerinde belirgin bir kirlilik baskısı bulunmamasına rağmen, akarsuyun alt havzasındaki nispeten yüksek kirlilik baskısı izlenmeli ve kirlilik yükünün azaltılması için gerekli önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the water quality of Namnam River with physical, chemical and biological methods between November 2012 and September 2013. To determine the water quality features of Namnam River five sampling points were chosen and six field works were done. As a result of field works, water quality parameters of each sampling points were investigated and benthic macro invertebrate and fish samples were collected. Some of water quality parameters were analysed in the field by portative multimeter while others were analysed in Hydrobiology laboratory of Muğla Sıtkı Koçman University, Science Faculty Biology Department. To determine the water quality of Namnam River, the physical, chemical and biological parameters were applied to indices. As biological parameters, 40 benthic macro invertebrate and 13 fish taxa were used. According to obtained results, physico-chemical and biological water quality classes were found supporting each other. The first three sampling point which were located to the upper basin of the river were found relatively in high water quality classes, close to each other while the other two sampling points in lower basin of the river were determined in lower water quality classes. The relatively high pollution pressure in the lower basin of the river should be monitored and the required precautions should be taken to decrease the pollution load although a significant pollution pressure is not yet present.