Köyceğiz Dalyan lagün sistemi'nin su kirliliğinin belirlenmesi ve coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak haritalandırılması
Determination of the water pollution of Köyceğiz-Dalyan lagoon system and mapping by usage of geographic information systems
- Tez No: 437978
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT YORULMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, Su Kalitesi, Köyceğiz- Dalyan Lagün Sistemi, Geographic Information Systems, Water Quality, Köyceğiz- Dalyan Lagoon System
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Günümüzde bilgisayar destekli veri analizi ve görselleştirme araçları, su kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi çalışmalarında önemli rol oynamaktadır. Özellikle Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) bu amaçla son yıllarda dünya çapında oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma Muğla ilinde bulunan Köyceğiz- Dalyan Lagün Sistemi'nde su kirliliğini araştırmak amacıyla 2015-2016 yılları arasında yürütülmüştür. Köyceğiz- Dalyan Lagün Sistemi üzerinde belirlenen 8 istasyondan aylık periyotlarla alınan su örnekleri fiziko- kimyasal açıdan incelenmiş ve elde edilen bulgular Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)'nin veri yönetimi, işlemesi, analiz edebilmesi ve görüntüleyebilmesi yetenekleri kullanılarak değerlendirilmesi yapılmıştır. CBS yazılımı olarak ArcGIS 10.1 kullanılmıştır. Bu çalışma, diğer sahalar için yapılacak benzer çalışmalarda CBS tekniklerinin kullanılabileceğini göstermiştir. Çalışma sonuncunda Köyceğiz- Dalyan Lagün Sistemi'nde belirlenen istasyonlarda tarımsal ve çevresel kaynaklı kirleticilere maruz kaldığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, computer assisted data analysis softwares and visualization tools are playing an important role on developing and protecting water resources .In recent years, especially geographic information systems (GIS) widely used worldwide for this purpose.This study was conducted between 2015-2016 in order to analyse the water pollution in the Köyceğiz- Dalaman lagoon system.The water samples that collected from 8 station which designated on Köyceğiz-Dalyan lagoon system with monthly intervals was evaluated by using data management, processing, analyzing and visualising abilities of geographic information systems(GIS). ArcGIS was used as GIS software.This study showed that the GIS techniques can easily be used for similar studies at other areas. At the end of the study, agricultural and environmental contaminants has been observed at the stations that designated on Köyceğiz-Dalyan lagoon system.