Osmanlılarda keyif verici bir madde: Esrarın hikâyesi
A narcotic in Ottomans: The story of hashish
- Tez No: 438192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlılar, Esrar, Osmanlılarda Esrar, Haşiş, Uyuşturucu, Ottomans, Esrar, Marijuana in Ottomans, Hashish, Narcotic
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Esrar, modern manada merkezi sinir sistemi ve beyin üzerindeki etkisiyle kişiyi kendi sınırları dışına çıkmış olma zannına sokan uyuşturucu maddelerden biridir. Fakat ne insanın sınırlarını aşma arzusu ne de bunun için başvurduğu bu madde modern toplumla yaşıttır. Bu günümüz toplumlarının geçmişi -belkide doğanın bilgisine erişilmeye başlandığı ilk zamanlara kadar uzanan- en eski sorunlarından biridir. Bu açıdan mevcut dünya yalnız tercihleri değil, pek de gönüllüsü olmadığı bu gibi şeylerin de varisi, esrarsa onun neredeyse tüm geçmişinin en yakın şahididir. Osmanlılar da ardılı bizlere ister istemez böylesi bir miras bırakmışlardır. Anadolu'da gelişmeye başladıkları henüz ilk zamanlarda heterodoks guruplar aracılığıyla bununla tanışmış ve bu tanışıklığı nedeni olduğu tüm sorunlarla beraber elde olmaksızın son günlerine kadar korumuşlardır. Bu meyanda belirgin bir“esrar altkültürü”nün taşıyıcısı olarak bundan başta keyif ve vecd ile kimi hastalıkların tedavisi için istifade etmişlerdir. Tıbbi kullanım bir takım ilkel ilaçların imali, esrime ile keyif ise gayr-ı sünni tarikat mensupları ile avamın beklentisini kapsar. Ne var ki uyuşturucu, daha doğrusu o günün tanımıyla keyif verici olarak istimali ecza maksatlı kullanımından çok daha yaygındır. Özellikle de heretik dervişler arasında böyledir ki nitekim bunu Anadolu coğrafyasına getirip de halk arasında yayanlar da onlardır. Ekseriyetle halk da bunu yine keyif için içmiş; öyle ki bu işe mahsus mekânlar dahi yaratmıştır. Nihayetinde ekilip biçilmesinden ülke içi veya ülkelerarası ticaretine, hakkında kaleme alınan ilmi ve edebi eserlerden jargon ve argosuna değin daha pek çok yönüyle beraber tüm bunlar Osmanlı, hatta günümüz toplumunda hala varlığını koruyan küçük ölçekli, fakat gerek nüfuz ettiği farklı kesimler ve gerekse bunların elbirliğiyle inşa ettiği biçim açısından çok yönlü ve belirgin bir esrar altkültürünü meydana getirmiştir. Bu çalışma, Osmanlılardaki söz konusu bu altkültürün tüm yönleriyle tarihi serüvenin ortaya koymayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
Hashish is one of the narcotics whose the effect on the central nervous and brain brings people out the assumption that goes off from their borders. However human's desire to exceed their limints nor this drug which use therefore ise age with modern society. This is one of the oldest promblems whose background maybe extends to the first time that human began to access the knowledge of nature in today's societies. In this respect, the present world not only its preferences but also things like that undesired is heir, if hashish is the nearest witness of almost all of its history. Ottomans also has inevitably hand down to their successor such a legancy. They have been acquainted with this through the heterodox groups in the first time that they have begun to develop yet in Anatolia and have preserved necessarily this acquaintance with the all problems that has caused until their last days. From this point, they have utilized from it in order to obtain firstly pleasure and ecstasy and to treat some diseases as a bear of evident“subculture of hashish”. While madical use to produce of some primitive drugs, if ecstasy and pleasure includes the expectation of members of the non-Sunni sects and commons. However to use as a drug, rather stimulating substance by definition in Ottomans is much more rather than as a medical. Especially among heretic dervishes has such, in fact they have also been who brought it to Anatolia and spreaded among people. Generally people have also drunk to pleasure it, so that they have even created the places for their habit. Finally, all of these with from its cultivation to domectic or cross-border trade, from the scientific and literary works written about it to its jargon and slang etc. have produced the subculture of hashish in Ottoman, even today's society whose scale is small, but well rounded and marked in terms of both different social layers penetrating and format which these layers have built together. This study aims to reveal the historical adventure with all aspects of this subculture in Ottoman society.