İşitme kayıplı çocuğu olan bir ailenin aile eğitimi sürecinin incelenmesi
The examination of parent guadiance process of a family having a child with hearing loss
  1. Tez No: 438254
  2. Yazar: ASLI KOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme kayıplı çocuklar, Aile eğitimi, Doğal işitsel-sözel yöntem, Uygulama süreci, Children with hearing loss, Parent guidance, Natural auditory-aural method, Parent guidance practices
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşitme Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu eylem araştırmasının amacı işitme kayıplı çocuğu olan bir ailenin, aile eğitimi sürecinin incelenmesidir. Araştırmanın katılımcıları işitme kayıplı bir çocuk, annesi ve eğitimci/araştırmacıdır. Araştırma verileri, aile eğitimi uygulamaları videoteyp kayıtları, anneyle yapılan görüşmeler, geçerlik güvenirlik komitesi ses kayıtları, araştırmacı günlükleri yoluyla toplanmıştır. Araştırma sürecinde toplam on aile eğitimi yapılmıştır. Aile eğitimi sürecinin incelenmesi için tüm aile eğitimlerinin genel dökümü yapılmış ve elde edilen verilere tümevarım analizi uygulanmıştır. Araştırmanın geçerliği, işitme kayıplı çocukların eğitimi alanında çalışan aile eğitimi uzmanı ve eylem araştırması uzmanı tarafından sağlanmıştır. Araştırma sürecinde eğitimci/araştırmacı tarafından gerçekleştirilen aile eğitimi uygulamaları, aile eğitimi uzmanı tarafından incelenerek uygulamada gözlenen sorunları çözmek amacıyla öneriler verilmiştir. Geçerlik-güvenirlik toplantısında veriler doğrulanmış ve yeni eylem planı yapılmıştır. Bu eylem planı çerçevesinde eğitimci-araştırmacı tarafından sonraki aile eğitimini planlamış ve uygulanmıştır. Araştırma sürecinde bu döngü sistematik bir şekilde sürdürülmüştür. Aile eğitimi sürecinin incelendiği bu araştırmanın bulguları aile eğitimi sürecinin; hazırlık, uygulama ve değerlendirme aşamalarında gerçekleştiğini göstermektedir. Eğitimler süresince etkili bir iletişim ortamı yaratmak amacıyla çocuğun yaş ve gelişim düzeyine uygun oyunlar kullanılmıştır. Bu oyunlar süresince eğitimci annenin eğitime aktif katılımını sağlamaya çalışarak dil gelişimini desteklemeye yönelik stratejileri annenin kazanmasını hedeflemiştir. On seans eğitim sonrasında annenin çocuğun gelişimini destekleyen olumlu davranışlarında artış ve eğitimcinin aile eğitimi uygulamasında olumlu değişikler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this action research is to examine the parent guidance process of a family having a child with a hearing loss. The participants of the research are the child with a hearing loss, her mother and the teacher/ researcher. The data were collected by the videotape recordings of parent guadiance sessions, audio recordings of interviews with the mother, audio recordings of evaluation and trustworthines meetings after the sessions and reflective journals. Ten parent guidance sessions have been conducted for research purposes. A general transcription of all of the parent guidance sessions was performed and inductive analyses have been applied to the data in order to examine the parent guidance process. The trustworthiness of this research has been provided by evaluating the sessions with the supervisor who is experienced in the field and another academic who also has a long term experience in working with children with hearing loss and conducting action research. The data has been confirmed in the review and trustworthiness meetings and a new action plan has been emerged as a result of it. The teacher/rerearcher has planned and applied the next sessions according to this plan. During the research process this application cycle has continued systematically. The findings of this research have indicated that the parent guidance sessions has the phases of preparation, application and evaluation. The activities that are appropriate to the age and progress of the child have been used so as to create an effective communication atmosphere during the sessions. The teacher/reseacher aimed that mother would gain the strategies supporting the child's language development by providing the mother's active particapation to the sessions throughout the games. It has been observed that positive changes have been occured in the mother's attitudes supporting the child's development and the teacher's/reseacher's practicing skills.