İşitme kayıplı bir çocuğun çeşitli bağlamlarda kullandığı iletişimsel işlevlerin incelenmesi
A study on the communicative functions used in various contexts by a child with hearing loss
- Tez No: 438257
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ UZUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşitme kayıplı çocuklar, İletişimsel işlev, Anne çocuk etkileşimi, Children with hearing loss, Communicative function, Mother-child interaction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşitme Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Durum çalışması olarak desenlenen bu araştırmanın amacı işitme kayıplı bir çocuğun çeşitli bağlamlarda kullandığı iletişimsel işlevlerin incelenmesidir. Araştırmanın katılımcıları takvim yaşı iki yaş dört ay olan işitme kayıplı bir çocuk, annesi ve iki kardeşidir. Araştırmanın verileri çeşitli bağlamlarda gerçekleşen doğal etkileşimlerin gözlemlerinin video kamera ile kayıtları, anne ile yapılan görüşmeler, araştırmacı günlükleri, ürünler ve belge incelemeler yoluyla toplanmıştır. Toplanan veriler süreç içerisinde ve sonunda araştırma sorularını cevaplayacak şekilde gerektiğinde betimsel, gerektiğinde tümevarımsal olarak analiz edilmiştir. Video kamera ile kayıt edilen gözlemler araştırmacılar tarafından daha önceden yapılmış olan iletişimsel işlev sınıflamaları temel alınarak oluşturulan işevuruk iletişimsel işlev tanımlamalarına göre betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları işitme kayıplı çocuğun çeşitli doğal bağlamlarda çeşitli iletişimsel işlevleri kullandığını göstermiştir. Çocuğun bu iletişimsel işlevleri sözel ve/veya sözel olmayan davranışlarla sergilediğini göstermiştir. İşitme kayıplı bir çocuğun çeşitli bağlamlarda kullandığı iletişimsel işlevleri inceleyen bu araştırmanın ulusal alan yazına katkıda bulunacağı düşünülmektedir. İşitme kayıplı çocukların ailelerine ve öğretmenlerine çocuklardaki iletişimsel işlev kullanımı ile ilgili olarak yol gösterici olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, designed as a case study, is to examine the communicative functions used in various contexts by a child with hearing loss. The participants of the study are a child with hearing loss, whose chronological age is 28 months, his mother and his two siblings. The data was collected through video recording of the natural interactions in various contexts, the interviews with the mother, researcher logs, products and documentation reviews. The gathered data was descriptively and inductively analyzed in a way to answer the study questions during and after the process. The observations recorded via video camera were descriptively analyzed according to the operational communicative function descriptions formed based on the communicative function classifications made in advance by the researchers. The findings of the study show that the child with hearing loss uses various communicative functions in various natural contexts. It was shown that the child exhibits these communicative functions through verbal and/or nonverbal behavior. It is expected that this study examining the communicative functions used in various contexts by a child with hearing loss will contribute to the national body of literature. It is thought that it can be used as a guide for the families and teachers of the children with hearing loss to communicative function use in children.