The relationship between vocabulary size, lexical diversity, lexical density and efl writing scores: A cross-sectional study
Sözcük boyutu, kelime çeşitliliği ve kelime yoğunluğu ile yabancı dil olarak ingilizce yazma puanları arasındaki ilişki: Kesitsel çalışma örneği
- Tez No: 438256
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL DURMUŞOĞLU KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sözcük boyutu, Sözcük çeşitliliği, Sözcük yoğunluğu, İkinci dilde yazma, Anadili Türkçe olan İngilizce Öğretmenliği öğrencileri, Vocabulary size, Lexical diversity, Lexical density, EFL writing, Turkish ELT students
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sözcük, dil öğreniminin önemli bir boyutudur. Sözcük bilgisi, sözcük öğretimi ve sözcük öğrenimi ile ilgili birçok çalışma yapılmış, 1990'lardan beri de çalışmaların odak noktası sözcük bilgisinin ikinci dil edinimine etkisi üzerine yoğunlaşmıştır. Nation (2000)'a göre bir sözcüğü bilmek sözcüğün formunu, anlamını ve kullanımını bilmeyi gerektirir. Sözcük bilgisi öğrencilerin sözcük yeterliğini yordamak için kullanıldığından sözcük bilgisinin algısal ve üretimsel dil becerilerindeki rolü yadsınamaz. Sözcük bilgisinin ikinci dil öğrenenlerin düşüncelerini üretimsel becerilerle ifade etmesini etkileyebileceği açıktır. Bu çalışmanın amacı anadili Türkçe olan İngilizce Öğretmenliği öğrencilerinin sözcük boyutu, sözcük çeşitliliği ve sözcük yoğunluklarını bulmak ve bu değerleri kompozisyon notları ile karşılaştırmaktır. Kapsamlı sözcük boyutu, sözcük çeşitliliği ve sözcük yoğunluğunun yüksek kompozisyon notlarına sebep olacağı düşünülmektedir. Çalışma için veri 165 birinci sınıf, 144 dördüncü sınıf Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü öğrencisinden, 309 tartışmacı (argumentative) kompozisyon türünde toplanmıştır. Veriyi incelemek ve araştırma sorularına cevap bulmak için sözcük boyutu LFP kullanılarak, sözcük çeşitliliği vocd-D hesaplama yöntemi kullanılarak ve sözcük yoğunluğu ise sözcük yoğunluğu formülü kullanılarak hesaplanmıştır. Sonuçlara göre, diğer değişkenler arasında sadece sözcük çeşitliliğinin birinci sınıf öğrencilerinin kompozisyon notlarıyla anlamlı bir şekilde ilişkili olduğunu göstermiştir. Sözcük çeşitliliği kompozisyon notlarının %7,8'ini anlamlı bir şekilde açıklamaktadır. 4. Sınıf kompozisyonları için değişkenler arasında kompozisyon notlarını anlamlı bir şekilde etkileyen değişken bulunamamıştır. Sonuçlar, bu değişkenlerin birlikte 1. sınıf kompozisyon notlarının %8,7'sini açıkladığını ancak 4. sınıf notlarını ise anlamlı bir şekilde açıklamadığını göstermiştir. Sonuç olarak, kelimeye bağlı değişkenlerin yazma notlarını etkileyen tek faktör olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Vocabulary is an important aspect of language learning. Many studies were carried on vocabulary, vocabulary knowledge, vocabulary instruction, vocabulary learning and since 1990s the focus of the studies have shifted on the effects of vocabulary on second language (L2) learning. For Nation (2000) knowing a word includes form, meaning and use. The role of vocabulary knowledge in receptive and productive L2 skills cannot be ignored as it is used in predicting the learners' competence. It is obvious that this would affect L2 learners in expressing their thoughts through productive skills. The aim of the study is to find out the vocabulary size, lexical density and lexical diversity in argumentative essays of Turkish ELT students and to compare these with their writing scores. It is assumed that high vocabulary size, lexical density, and lexical diversity may lead to higher scores. The data, including 309 argumentative essays written by 165 first year and 144 fourth year students, were collected from Anadolu University ELT Department. In order to analyze the data and find answers to the research questions the LFP was used to obtain an estimate productive vocabulary size of the students, the vocd-D was used for lexical diversity of the essays, and the lexical density formula was used. According to the results, among other variables, only lexical diversity was found to have a significant correlation with 1st year students' essay scores and it significantly explained 7.8% of the 1st year essay scores. For the 4th year essays, no significant effect of the variables was found. Moreover, the results also demonstrated that while the variables accounted for 8.7% of the vocabulary scores in the 1st year essays, they did not yield a significant explanation for the 4th year essays vocabulary scores. Therefore, considering the results of the study, it can be concluded that lexical features are not the only factors effecting writing scores.