Öğretmen adaylarının medya okuryazarlığı ile çevrimiçi bilgi arama stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Exploring the relationship between teacher candidates' media literacy and online information seeking strategies
- Tez No: 438272
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF LEVENT ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen adayları, Medya okuryazarlığı, Çevrimiçi bilgi arama stratejileri, Teacher candidates, Media literacy scale, Online information seeking strategies
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının medya okuryazarlığı düzeyleri ile çevrimiçi bilgi araştırma stratejileri düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenerek, aralarındaki olası bir ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evreni, 2015-2016 öğretim yılı bahar döneminde Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde 12 bölüm, 4 sınıf düzeyinde öğrenim gören öğretmen adaylarından oluşmaktadır. Bu bağlamda, 1858 katılımcıdan toplanan veriler analiz sürecine dâhil edilmiştir. Araştırmanın verileri Tsai (2009) tarafından geliştirilen ve Aşkar ve Mazman (2013) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Çevrimiçi Bilgi Arama Stratejileri Envanteri”ve Karaman ve Karataş (2009) tarafından geliştirilen“Medya Okuryazarlık Düzey Belirleme Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Öğretmen adaylarının demografik bilgileri“Kişisel Bilgi Formu”ile elde edilmiştir. Araştırma sonunda öğretmen adaylarının medya okuryazarlık düzeylerinin ortalamanın üzerinde, çevrimiçi bilgi arama stratejileri düzeylerinin ise orta düzeyde olduğu, cinsiyet ve günlük internet kullanımı değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı görülmektedir. Öğretmen adaylarının medya okuryazarlık düzeyleri sınıf düzeyi ve bölüm değişkenleri açısından anlamlı farklılık göstermektedir. Öğretmen adaylarının çevrimiçi bilgi arama stratejileri düzeyleri ile bölümleri arasında anlamlı fark gözlenirken, sınıf düzeylerine göre anlamlı bir farklılık görülmemektedir. Öğretmen adaylarının medya okuryazarlık düzeyleri ile çevrimiçi bilgi arama stratejileri düzeyleri arasında pozitif ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to seek if there's a relationship between media literacy and online information seeking strategies of teacher candidates' based on different variables. The sample of this study consists of teacher candidates enrolled in 2015-2016 spring semester in Anadolu University Faculty of Education.1858 participants from 12 different departments and 4 class levels from Anadolu University Faculty of Education were included in the analysis process. Data was collected by“Online Information Seeking Inventory”developed by Tsai (2009), adapted to Turkish by Aşkar and Mazman (2013), and the“Media Literacy Level Determining Scale”, developed by Karataş (2009). Demographic data was collected by“Personal Information Form”. Results show that teacher candidates' media literacy levels are above average, and online information seeking strategy levels are moderate, and neither of them differ significantly in terms of gender and daily internet usage. Teacher candidates' media literacy levels showed significant difference according to class levels and departments. While teacher candidates' online information seeking strategy levels showed a significant difference according to their departments, there was no significant difference with their class levels. Furthermore, there is a positive and meaningful relationship between media literacy levels and online information seeking strategy levels of teacher candidates.