Tokat Zile Acısu köyü monografisi
Monography of Acısu village in Tokat Zile
  1. Tez No: 438292
  2. Yazar: MUTLU ÖZGEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARIF AJALOGHLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Antropoloji, Halk Bilimi (Folklor), Anthropology, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Anşabacılılar, Acısu Köyü, Köy Monografisi, Halk Kültürü, Halk Bilimi, Anşabacı People, Acısu Village, Village Monograph, Folk Culture, Folklore
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 381
Özet
Acısu köyündeki halk kültürü ve halk yaşamının ele alındığı bu araştırma bir“Alevilik”çalışması değil, köy monografisi niteliğinde olduğu için, çalışmamızın içeriğini Anşabacılıların halk hayatını şekillendiren halk kültürü unsurları oluşturmaktadır. Çalışmamız kapsamında Acısu köyü örneğinde tespit edilen Anşabacılılar'a ait halk kültürü unsurları, Türk Halk Bilimi köy monografisini oluşturan kadroların ışığında tasnif edilerek; Halk Mutfağı, Halk İnançları, Halk Mimarisi, Halk Ekonomisi, Geçiş Törenleri, Halk Hekimliği, Halk Bilgisi, Halk Giyim Kuşamı şeklinde gruplandırılmıştır. Adı geçen konu başlıklarının her biri, aynı zamanda müstakil olarak çalışmamızın bölümlerini oluşturmuştur.“Anşabacılı (lar)”ifadesi, hem topluluk adı hem de halk bilimi açısından ele alındığında Tahir Alangu'nun“Kapalı Halk Kültürü Alanları”kavramına karşılık gelmektedir. Anşabacılı köyler, Zile çevresinde gelenek çevresi ve mesafe ile şekillendirilmiş bir gelenek çevresine sahip oldukları için, yaşam biçimlerinin değişmemesi yönünde gösterdikleri direnç, bu köyleri dışa kapalı ve mesafeli kılmıştır. Araştırmamızda ele aldığımız Acısu Köyü de bu gelenek çevresinin merkezi konumundadır. Bu çalışma ile, Anşabacılıların halk kültürü unsurlarında devam eden süreklilik ve değişim alanlarını Acısu köyü örneğinde tespit etmek amaçlanmıştır. Uzun bir süreç içerisinde oluşan halk kültürü öğelerinin gelecek kuşaklara aktarılarak, unutulup yok olmasının da önüne geçmek amacıyla, , gelenek çevresi içinde muhafaza edilen halk hayatı - halk kültürüne ait unsurlar Acısu köyü monografisi ile derlenme, tespit edilme ve kayıt altına alınma fırsatı yakalanmıştır. Anşabacılı köylerin halk hayatı ve halk kültürünün ele alındığı ilk monografi çalışması örneğidir.
Özet (Çeviri)
Since this research discussing folk culture and folk life in Acısu village is not a“Alevism”study but a village monograph, it consists of components of folklore that shapes the folk life of Anşabacı People. Folkloric components of Anşabacı People identified in the sample of Acısu village under the study have been sorted out in the light of elements composing the village monograph of Turkish Folklore and are categorized into Folkloric Cuisine, Folkloric Beliefs, Folkloric Architecture, Folkloric Economy, Rites of Passage, Folkloric Medicine, Folklore, and Folkloric Clothing. Each one of the said titles also constitutes an individual part of the study.The term“Anşabacı People”corresponds to the concept of Closed Folkloric Areas as suggested by Tahir Alangu both as a collective name and folklore. Since Anşabaci Villages has a traditional surrounding shaped by strict secrecy and distance around Zile, the resistance they show to prevent any change in their life style has led these villages to be self-enclosed and distant. Acısu village being discussed in our research is the center of the said resistance points. This study is intended to identify such ongoing resistance and transformation areas in terms of folkloric elements of Anşabacı People under the example of Acısu Village. Built with two significant dynamics including strict secrecy and distance to prevent their long-existing folkloric elements from being forgotten and vanishing instead of being transferred to future generations, elements of the folkloric life – folklore maintained in a traditional environment have been compiled, identified and recorded by Acısu Village monograph. It is also important for being the first monograph study discussing folkloric life and folklore of Anşabacı villages.