Erzincan, Kemah köylerinde geçiş ritüelleri (Doğum, sünnet, evlilik, cenaze): Antropolojik bir analiz
The rites of passage (Birth, circumcision, marriage, and funeral) of Erzincan's Kemah villages: An anthropological analysis
  1. Tez No: 438291
  2. Yazar: SEVGİ PEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ USER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Geçiş ritüelleri, mit, simgesel, yorumsal, performans, sosyal drama, toplumsal bellek, The rites of passage, myth, symbolic, interpretative, performance, social drama, collective memory
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Bu çalışmada Erzincan, Kemah köylerinde ve İstanbul'da yaşayan Kemahlıların geçiş ritüellerini (doğum, sünnet, evlilik ve cenaze) nasıl gerçekleştirdikleri ve ritüel simgelerinin hangi sosyo-kültürel etkenler çerçevesinde biçimlendiği ve değiştiği yorumsamacı bir yaklaşımla ele alınıp analiz edilmiştir. Bu doğrultuda Kemah köylerinde 31, İstanbul'da ise 13 kişi ile derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Ayrıca, katılımcı gözlem yoluyla 9 ritüel izlenmiştir. Tezde ritüellerin değişimi çerçevesinde“yerel”kavramının altı çizilmiştir. Yerel kültür örüntüleri zaman, yer ve sosyo-kültürel koşullar doğrultusunda değişime uğrarlar. Kemah köylerinde ve İstanbul'da yaşayan Kemahlıların geçiş ritüellerini oluşturan bazı âdetler de İstanbul'da karşılaşılan farklı kültürel pratiklerin etkisiyle değişmiş; giderek tanımlayıcı öğelerini kaybetmeye yüz tutmuşlardır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on how villagers from Erzincan's Kemah Region-who live in Kemah or İstanbul- perform their rites of passage (birth, circumcision, marriage, and funeral) and analyzes through an interpretative approach under which socio-cultural factors the ritual symbols are formed and transformed. For this aim, in-depth interviews are conducted with 31 people in Kemah's villages and 13 people in İstanbul. And also, nine ceremonies were observed as participant. The study stresses the concept of“local”within the framework of ritual change. The argument of this thesis is that patterns of local culture change with time, place and in line with the socio-cultural conditions. Some of the traditions which generated the rites of passage of the villagers, who live both in the villages of Kemah and in Istanbul, have turned into traditions whose distinguishing elements are eroding in time blending with the different cultures the villagers have met in Istanbul.