İşveren markası uygulamalarının çalışanların işyerine cezbolmasında duygusal bağlılığın aracılık rolü: Bir uygulama
The mediation role of employer brand management which helps employees to engage with the company: A practice
- Tez No: 438342
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN ÖGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cezbolma, işveren markası, duygusal bağlılık, insan kaynakları yönetimi, Engagement, the employer brand, emotional commitment, human resource management
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Teknolojideki ilerlemeler, üretim alanındaki gelişmeler, değişimin öngörülemez bir şekilde hızlı gerçekleşmesi, işletmelerin nitelikli ve yaratıcı insan kaynağına olan ihtiyacının her zamankinden daha fazla arttırmaktadır. Bu değişim ve gelişmeler çerçevesinde teknik, sosyal, entelektüel birikim, uygulama becerisine sahip personelle çalışmak, rekabet etmek ve varlıklarını devam ettirmek isteyen işletmeler için kaçınılmaz olmuştur. Rekabet artık sadece ürün ve hizmet alanında değil aynı zamanda nitelikli işgücü ile çalışma konusunda da yaşanmaktadır. Dolayısıyla nitelikli işgücünü işletmeye çekebilmek ve elde tutabilmek günümüz işletmelerinin önemli sorunlarının başında gelmektedir. Bu nedenle bahsedilen sorunun çözümünde“işveren markası”son yıllarda işletmelerin tercih ettiği önemli bir insan kaynakları yönetimi uygulaması olarak ön plana çıkmaktadır. Bu amaçla çalışmada; insan kaynakları yönetiminin güncel bir konusu olan işveren markasının, örgütsel bağlılık ve işe cezbolma (işe adanma- işe bağlanma..vb.) kavramları ile ilgili literatür incelemeleri yapılmıştır. Yapılan incelemeler araştırmanın daha rahat anlaşılmasını sağlayacak şekilde çalışmaya dahil edilmiştir. Tezin konusuna yönelik yapılan araştırmada ise, işveren markası uygulamalarının çalışanların işyerine cezbolmasında duygusal bağlılığın etkili olup olmadığını bulmaya yöneliktir. Araştırma da İstanbul ili Avrupa yakasında faaliyet gösteren lojistik şirketlerinin 450 beyaz yakalı çalışanlarına mail yoluyla anketler dağıtılmış (birden fazla seçeneğin işaretlenmesi, bazı soruların boş bırakılması gibi nedenler olup), verilen cevaplar sonucunda 209 anket geçerli kabul edilmiş ve analize dahil edilmiştir.Araştırmanın analizinde; SPSS 17 istatistik programından yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda işveren markası uygulamalarının çalışanların işletmelerine cezbolmasında duygusal bağlılığının çalışanların etkisinin olduğunu hatta duygusal bağlılığın da çalışanların cezbolmasını etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Advancements in technology, improvements in the production area, unpredictable way of fast realization of the change, the need for skilled and creative human resources of enterprises are increasing more than ever. These changes and developments within the framework of technical, social, intellectual, work with staff with practical skills, has been inevitable for businesses that want to maintain their competitiveness and presence. Competition is no longer about only products and services but also is experienced in working with a qualified workforce. Therefore, in order to drive business to keep the skilled workforce and achieve their business goals today is among one of the major problems. Therefore the solution of the problems mentioned“employer brand”of business in recent years favored as an important human resource management application comes to the foreground. For this aim; The employer brand, which is a current topic of human resource management made research its related about organizational commitment, and job charmed clients (devotion to work , loyalty to work). Examinations were included in the study to provide ease to understand the research. In research conducted on the subject of the thesis, the employees of the employer brand is intended to find out whether the effective application of the charmed emotional attachment to the workplace. Research in Istanbul province logistics companies operating on the European side of 450 white-collar surveys distributed by mail to employees (marking multiple choice, is why such empty field some questions), 209 surveys as a result of the responses were included were valid and analyzed. In the analysis of the survey; SPSS statistical was used for 17 different program. The charmed to the survey of employer brand in the business of running the application that the effects of emotional commitment of employees has been found to affect even the emotional commitment of employees to be charmed.