1900'lerden günümüze toplumsal olaylar ve sanat
Communal events and art since 1900s to present
  1. Tez No: 438351
  2. Yazar: ALİ VAROL TEKKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Postmodernizm Modernizm Toplumsal Akımlar, Art Postmodernism Modernism Communal Movement
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Toplumların bir yansıması olarak sanat eseri, toplumun içinden geçtikleri süreçlerden ve eserin oluştuğu çağın düşünce biçiminden etkilenir. Sanat eseri hem sanatçının özgün bir yaratımı olarak bağımsız hem de sanatçının toplumun bir parçası olması nedeniyle sanatçının dâhil olduğu tüm süreçlerle ilişkilidir. Tarihte felsefe, bilim alanındaki değişimlerin, ekonomik olayların, savaşlar ya da halk hareketlerinin, toplumu ve sanatçıyı etkilediği görülür. Modernizm, ''Aydınlanma Düşüncesi''nin bir sonucu olarak toplum yaşamını değiştirmiş, sanat eseri o güne kadar görülmemiş bir biçimsel devrim ile değişmiş ve ''Modern Sanat'' oluşmuştur. Modern Sanat ''Modernizm'' ile oluşan modern insan tipinin yansıması, değişen zihinsel dünyasının bir tezahürüdür. Kapitalizm'in 1950'ler de etkinliğini ve gücünü arttırması, ''Post Kapitalist'' ya da ''Post Fordist'' olarak ifade edilen döneme girilmesi ve tüketimi merkeze koyan bir yeni birey tipinin oluşması, Modern Sanat Anlayışı'nın sanayi sonrası toplumun beklentilerini karşılamayacak duruma gelmesine yol açmış ve ''Postmodernizm'' olarak ifade edilen, yeni bir dönem dile getirilir olmuştur. 1960 sonrasında sanatın tanımı ve işlevi tartışılmaya başlamış; ''sanat eseri olma hali'' ve ''sanat eserinin ölçütleri'', toplumun yeni düşünce yapısına uygun olarak otorite kabul etmeyen yorumlamaların alanı olmuştur.
Özet (Çeviri)
As a reflection of society, artwork is affected by processes of the passing society and the spiritual fashion of the era in which it is created. By virtue of being independent as a unique creation of the artist and the artist's being a part of the society, artwork is related to all processes with which the artist gets involved. History has seen that the changes in the philosophy and sciences, economic events, wars or popular movements affect the society and the artist. As a result of Enlightenment cogitation, modernity has changed the common life and the artwork was changed with a formal revolution in a way unprecedented until that day, and“Modern Art”was emerged. Modern Art is the reflection of modern human type that is formed by“Modernity”and the manifest of his changing intellectual world. The increase in power and effectiveness of Capitalism at 1950s, entering the epoch stated as“Post Capitalist”or“Post Fordism”and taking shape of a new type of individual who put consumption at the center, has caused the Modern Art Mentality to become unable to satisfy the expectations of post-industrial society, and a new epoch known as“Postmodernism”has started to be voiced. After 1960 the definition of art and its function began to be discussed; the state of being an artwork and criteria of artwork, have been the subjected to interpretations which don't accept authority propitiously within the new frame of mind of society.