Dünya mitlerinde yılan
Snake in the world myths
  1. Tez No: 438520
  2. Yazar: CANAN ERDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDİNE SİVRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: arketip, yılan, mit, archetype, snake, ancient myths
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada dünya mitlerinde yılan arketipsel inceleme yönteme ile incelenecektir. Çalışmada Türk mitolojisinde, Sümer-Babil mitolojisinde, Mısır mitolojisinde, Hint mitolojisinde ve Yunan- Roma mitolojisinde yılanın farklı, benzer ve ortak yönleri üzerinde durulacaktır. Yılan ele alınırken arketipsel inceleme yöntemi ile farklı mitolojilerdeki görünümlerine açıklama getirilecektir. Çalışmada Karşılaştırmalı Edebiyat ve mitoloji arasındaki ilişkiye değinilecek, çalışmanın yöntemi olan arketipsel inceleme yöntemi anlatılacaktır. Elde edilen veriler ışığında farklı mitlerde görülen yılan ele alınacak ve arketipsel inceleme yöntemi ışığında açıklanacaktır. Yılanın ortaya konan verilerine göre yaratıcı, şeytan, iyileştirici- tedavi edici özellikleri temel alınarak incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the“snake”in the world mythologies through archetypal analysis method. The ancient Sumerian- Babylonian, Egyptian, Indian, Greek and Roman myths and the Turkısh myths will mainly be focused on, and different variations of the snake motif, which have been attributed such qualities as being“generative and creative”,“devilish”, and being“ a healing figure,”will be compared and contrasted. It is believed that this study will contribute to the field of comparative literature studies in terms of comparative myhtology.