Hassas döküm sürecinde ürün kalitesinin geliştirilmesi
Improving product surface quality in investment casting process
- Tez No: 438802
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT CÖCEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, hassas döküm, hızlı prototipleme, CAD, Innovation, investment casting, rapid prototyping, CAD
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
1980'lerde ucuz iş gücü ve üretimde yeni teknoloji kullanımı şirketler açısından önemli rekabet avantajları yaratmaktaydı. Bu nedenle şirketlerin kendilerine avantaj sağlayacak inovasyon, kalite, fiyat, teslimat hızı gibi kavramlara odaklanmaları kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu yarışta ön sıralarda yer alabilmek için ürün ve üretim konusunda inovasyon sürelerini kısaltmak, kaliteyi yükseltmek, fayda/maliyet oranını da iyileştirmek gerekmektedir. Günümüzde hızla yaygınlaşmakta olan 3D Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) programları, ürün geliştirme sürecine büyük bir hız kazandırmıştır. Ürün tasarımı tamamlandıktan sonra ürünü oluşturan parçalarının imalatı ve son ürünün üretilmesi aşamasında kullanılmakta olan birçok geleneksel yöntem, yerini yeni çözümlere bırakmaktadır. Hızlı prototipleme, bilgisayarda hazırlanan 3D CAD çizimlerinden direk olarak birebir modelini saatler içerisinde elde etmemizi sağlayan teknolojidir. Diğer döküm işlemlerinin aksine hassas dökümde mükemmel yüzey ve boyutsal doğruluk sağlar. Hızlı prototipleme prosesinin hassas döküm tekniğine faydalarını; modelleme için gerekli takım ihtiyacını ortadan kaldırması, yolluk pozisyonlarının optimizasyonu yapılması ve küçük hacimli üretimlerde teslim süresini kısaltmak şeklinde özetleyebiliriz. Bunun yanında bitmiş parçanın boyutsal hassasiyetine ve yüzey kalitesine katkıları ayrıca avantajlarındandır. Yapılan çalışmalar sonunda tezin temel amacı hassas döküm ürün kalitesinin iyileştirilmesi yolunda hızlı prototipleme teknolojisinin kullanılarak ürünün boyutsal hassasiyeti ve yüzey kalitesindeki iyileştirmeler başarıyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the 1980s cheap labor and use of new technology in production was creating significant competitive advantages for companies. Therefore companies focus on the concept to their advantage such as innovation, quality, price, delivery speed has become inevitable. To take part in this race in the front row to shorten the period of innovation, improve quality, cost/benefit ratio on products and production are required. Today that is growing rapidly 3D Computer Aided Design (CAD) programs, it gave a great speed product development process. After the product design is completed many conventional processes used in the manufacturing steps and the production of the end products and component parts of the product being replaced with new solution. Rapid prototyping, individual model directly from 3D CAD drawings prepared in computer technology allows us to achieve within hours. Unlike other casting processes investment casting provides excellent surface and dimensional accuracy of the casting. We can summarize the benefits of rapid prototyping process to investment casting technique as eliminate the need for the necessary tooling for modeling, making the optimization of runner position and shorten the delivery time for small volume production. Additionally, dimensional accuracy and surface quality of the finished part one also benefits contributions. The main aim of the thesis in the end studies towards improving the investment casting products quality using the rapid prototyping technology improvements in the product's dimensional accuracy and surface quality were performed successfully.