Walsh spektrumu yöntemiyle basit jeolojik yapıların gravite anomalilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the gravity anomalies of simple geological structures by the method of Walsh spectrum
- Tez No: 438832
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Walsh dönüşümü, Walsh spektrumu, normalize edilmiş enerji yoğunluğu, diferansiyel enerji yoğunluğu, ardalanma sayısı
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez çalışması kapsamında, basit şekilli yapıların neden olduğu kuramsal modeller ve arazi uygulamaları sonucu elde edilen gravite verileri Walsh dönüşümleri kullanılarak değerlendirilmiştir. İdeal yapıların neden olduğu gravite anomalilerinin Walsh dönüşümü ile değerlendirilmesiyle, bu yapılara ait derinliklerin hesaplanmasında önerilen yöntemin uygulanabilirliği incelenmiştir. Walsh yöntemin esası; öncelikle Gravite anomalilerine normalleştirme işlemi uygulanması ile başlar daha sonra ise nor malize edilmiş olan verinin ardışık noktaları arasındaki değişimin hesaplanması ile sona erer. Yöntemin uygulanması sonucu elde edilen Normalize edilmiş Enerji Yoğunluğu (NEY) spektrumunun ardışık değerleri arasındaki fark olan Diferansiyel Enerji Yoğunluğ u (DEY) spektrumunun maksimum genlik değeri, yani ardalanma sayılarının en büyük değeri olan lmax değeri belirlenmiştir. Elde edilen lmax değeri ilgili bağıntıda yerine yazılarak anomaliye neden olan olası kaynak yapının de rinliği bulunmuştur. Çalışma kapsamında kuramsal kaynak modeller olarak küre, yatay sonsuz silindir ve düşey sonsuz silindir seçilmiş ve bu kaynaklara ait gravite anomalileri Walsh dönüşümü ile değerlendirilerek derinlik hesaplaması yapılmıştır. Profil uzunluğu, örnekleme aralığı, Gaussian rastgele gürültü etkileri araştırılmıştır. Çeşitli araştırmacılar tarafından derinlikleri hesaplanmış olan arazi verileri Walsh dönüşümü ile değerlendirilerek yöntemin geçerliliği kanıtlanmaya çalışılmıştır. Son olarak verilere ait gravite anomalil eri Fourier G üç spektrumu yöntemiyle de değerlendirilmiş ve elde edilen derinlik değerleri Walsh dönüşümü ile elde edilen derinlik değerleri ile karşılaştırılması yapılmıştır .
Özet (Çeviri)
Theoretical models which are caused by simple shaped and gravity data that are achieved by field practices are evaluated Walsh transform within the context of this thesis. The applicability of this prefered method is investigated when it is needed to calculate the depth of these models, with the help of the evaluation in which the changing of gravity anomalies using Walsh transform because of the results of theoretical models. The basis of Walsh method basically starts with the process of normalizing gravity anomalies and later ends with calculating the change of normalized data among sequential points. The Normalized Energy Density (NED) spectrum about squential values which is achieved in result of application of method is called as the anomaly value of Differantial Energy Density (DED) spectrum that is, the top value of alternation numbers is announced as lmax value. By using this obtained lmax value in the related correlation table, the depth of probable source causing anomaly is calculated. In this study, sphere, infinite horizontal cylinder, infinite vertical cylinder as theoretical source models and depth calculations by evaluating gravity anomalies with Walsh transform. Profile length, sampling interval, Gaussian random roar impacts were searched. . It is tried to prove the validity of the method by evaluating field data those depths were calculated in other studies with Walsh transform before. Besides, gravity anomalies were also evaluated through Fourier Power spectrum method and obtained depth values are compared with the depth values achieved by Walsh transform.