Örtü altı patlıcan yetiştiriciliğinde kurşuni küf (Botrytis cinerea) ve beyaz çürüklük (Sclerotinia sclerotiorum) hastalık etmenlerine karşı bazı biyokontrol ajanlarının in vitro'da etkinliklerinin belirlenmesi
The in vitro determination of some biocontrol agents efficiency against gray mold (Botrytis cinerea) and white mold (Sclerotinia sclerotiorum) of eggplants in greenhouse growery
  1. Tez No: 438922
  2. Yazar: ABDULKHALİL ABDULKARİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HANDAN ALTINOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patlıcan, kurşuni küf, beyaz çürüklük, Trichoderma ve PGPR, Eggplant, Gray mold, White mold, Trichoderma and PGPR
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Örtü altı patlıcan yetiştiriciliğinde kurşuni küf ve beyaz çürüklük hastalık etmenlerine karşı Trichoderma, Pseudomonas ve Bacillus biyokontrol ajanlarının in vitro'da etkinlikleri belirlenmiştir. İkili kültür tekniğinde Trichoderma harzianum'un iki streyninin (T16 ve T23) Sclerotinia sclerotiorum ve Botrytis cinera'nın miseliyal gelişimi üzerinde etkileri incelenmiştir. T16 streyni her iki patojen için ortalama % 30 inhibisyon oranı ile T23 streyninden daha etkili bulunmuştur. Trichoderma streynleri (T16 ve T23) tarafından üretilen uçucu olmayan bileşenler uçucu bileşiklere oranla B. cinerea ve S. sclerotiorum'un koloni gelişimini önemli düzeyde baskı altına almıştır. T. harzianum streynlerinin patojen funguslar üzerinde hiperparazitik etkide bulunmadığı, etkili biyokontrol mekanizmasının antibiyosis olduğu belirlenmiştir. Her iki T. harzianum streyni B. cinerea'nın konidi çimlenmesini % 60 oranında engellemiştir. İkili kültür denemelerinde, kültür koleksiyonundan alınan 17 rizobakteri arasından B. subtilis subsp. subtilis (B379c) ve Pseudomonas aeruginosa (P07-1) B. cinerea ve S. sclerotiorum'un miseliyal gelişimini ortalama % 85 inhibisyon oranı ile önemli oranda engellemiştir. Tohum çimlendirme denemelerinde, her iki rizobakteri (P07-1 ve B379c) patlıcan köklerine başarılı bir şekilde kolonize olmuşlardır. PGPR'ların (P07-1 ve B379c) patlıcan tohumlarının çimlenme oranına, tohum vigor indeksine ve kök boyuna kontrol grubuna göre önemli ölçüde etki gösterdiği tespit edilmiştir. Kontrol tohumlarda % 60 olan çimlenme oranı, B379c uygulamasında ortalama % 80'e ve P07-1 uygulamasında ise ortalama % 90'a çıkmıştır. Analizler sonucunda P07-1 ve B379c uygulanan tohumlarda vigor indeksi kontrole göre göre iki katı daha başarılı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The in vitro efficiency of Trichoderma, Pseudomonas and Bacillus biocontrol agents has been determined against eggplant pathogens, gray mold (Botrytis cinerea) and white mold (Sclerotinia sclerotiorum) under greenhouse conditions. Trichoderma harzianum (T16 ve T23) strains on mycelial growth of S. sclerotiorum and B. cinerea in dual culture. T16 strain with the average of 30 % inhibition ratio in accordance to the T23 strain was more effective for both pathogens. The non-volatile compouds in compared to volatile compounds both produced from Trichoderma (T16 ve T23) strains, were significantly suppressed the B. cinerea and S. sclerotiorum colony growth. The biocontrol mechanism of T. harzianum strains on pathogenic fungi was determined as antibiyosis and no hyperparasitic interactions were recorded. Both T. harzianum strains have inhibited B. cinerea's conidial germination with 60 % ratio. In dual culture experiments, among 17 rhizobacteria isolates selected from the culture collections, B. subtilis subsp. subtilis (B379c) and Pseudomonas aeruginosa (P07-1) significantly inhibited by average rate of 85 % of the mycelial growth of both B. cinerea and S. sclerotiorum. In seed germination test, both rhizobacteria (P07-1 and B379c) have successfully colonized the eggplant roots. P07-1 and B379c PGPR's in compared to the control groups have been found to show a significant effect on eggplant seeds germination, seed vigor index and root length. The seed germination rate in control seed recorded as 60 % and B379c application was determined on average as 80 %, while this rate was found to be 90 % to P07-1 applications. According to vigor index tests, P07-1 and B379c treated seeds has been two times more successful in compared to control.