Patlıcanda kurşuni küf (Botrytis cinerea Pers.: Fr.) hastalığına karşı bitki büyüme düzenleyici rizobakterilerin tohum uygulamalarının etkinliğinin belirlenmesi
Determination of the effectiveness of seed aplication of plant growth regulating rhizobacteria against gray mold disease (Botrytis cinerea Pers.: Fr.) in eggplant
- Tez No: 571224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HANDAN ALTINOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patlıcan, Botrytis cinerea, Kurşuni küf, PGPR, Eggplant, Botrytis cinerea, Gray mold, Pgpr
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ülkemiz açık alan ve örtü altı patlıcan (Solanum melongena L.,) yetiştiriciliğinde sorun oluşturan ve polifag bir fungus olan Botrytis cinerea kurşuni küf hastalık etmeni, patlıcanın üretim alanlarında önemli verim kayıplarına neden olmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında bazı bitki gelişme düzenleyici rhizobakterilerin“Bacillus subtilis subsp. subtilis (B379c), B. cereus (B10a), B. amyloliquefaciens (76A-1), Pseudomonas aeruginosa (P07-1, P07-4 ve 85A-2), Pseudomonas putida (P11-4)”patlıcanda kurşuni küf hastalığına karşı etkileri araştırılmıştır. Değerlendirmeye alınan PGPR izolatlarının B. cinerea (Bc-TR07)'nın miseliyal gelişimini inhibe etmediği ya da çok sınırlı inhibe ettiği tespit edilmiştir (%21,11-33,33). P. aeruginosa (P07-1) izolatı %36,11 hastalık şiddeti (pozitif kontrole göre %58,07 etki) ile hem hastalığı engelleme hem de bitki gelişimini teşvik edebilme yeteneği ile en başarılı izolat olarak saptanmıştır. P07-1 izolatı, patojen inokulasyonundan 72 saat sonra toplam prolin içeriğini pozitif kontrole göre %27,00 oranında artırırken, savunma enzimlerinden katalaz (CAT) ve peroksidazı (POX) sırasıyla %22,80 ve %27,70 oranında artırmıştır. Bu izolatı CAT ve POX enzim aktiviteleri açısından sırasıyla P. putida (P11-4) ve B. amyloliquefaciens (76A-1) izolatları izlemiştir. Test edilen PGPR izolatlarının hastalık baskılama mekanizmalarının, bitki büyüme düzenleyici ve dayanıklılığı uyarıcı özellikleri olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The gray mold disease, Botrytis cinerea, is a polyphagous fungus and causes significant yield losses both in field and greenhouse cultivation of eggplant (Solanum melongena L.,) in Turkey. In this study, the inhibition potential of some Rhizobacteria isolates“Bacillus subtilis subsp. subtilis (B379c), B. cereus (B10a), B. amyloliquefaciens (76A-1), Pseudomonas aeruginosa (P07-1, P07-4 and 85A-2), Pseudomonas putida (P11-4)”against the pathogen B. cinerea Pers.: Fr. (Bc-TR07) were investigated. Obtained results showed that investigated PGPR isolates had very limited antagonistic efficacy on the mycelial growth of Bc-TR07 (21-33%). P. aeruginosa (P07-1) isolate with 36.11% disease severity (as compared to positive control with 58.07% disease severity) was the most efficient isolate both in prevention of the disease and promotion of plant growth. Following 72 hours pathogen inoculation, P. aeruginosa (P07-1) isolate increased proline content by 27.00% as compared to positive control and increased activity of defense enzymes (CAT and POX) respectively by 22.80 and 27.70%. for CAT and POX activity, this isolate was respectively followed by P. putida (P11-4) and B. amyloliquefaciens (76A-1) isolates. It was concluded that disease suppression mechanism of investigated PGPR isolates promoted plant growth and improved plant resistance against the diseases.