Hz. Peygamber dönemi insana yönelik sosyal hizmetler
Social services for the humanbeings at the time of the Prophet Muhammed (SAV)
- Tez No: 438982
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KAPAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyal Hizmetler, Religion, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, sosyal hizmet, yaşlı, engelli, çocuk, kadın, aile, sağlık, eğitim, Prophet Muhammed (sav), social service, old, handicapped, child, woman, family, health, education
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Hz. Peygamber dönemi; İnsanlık için hidayet kaynağı olan Kur'ân-ı Kerim'in indirildiği, İslamiyet'in tebliğ edildiği, fert ve toplum refahının ideal anlamda sağlandığı bir dönemdir. Miladî VII. yüzyılın ilk yarısında yaşanan bu dönem, tarihçiler tarafından; mutluluk dönemi, insanların en bahtiyar oldukları çağ anlamına gelen“Asr-ı Saâdet”terimi ile tanımlanmıştır. Bu dönemde, aile kurumuna ve toplumdaki çocuk, kadın, yaşlı, engelli gibi farklı gruplara yönelik, sağlık ve eğitimi de içine alan önemli sosyal hizmet uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Bu hizmetler; zekât, sadaka, karz-ı hasen gibi mâlî kaynaklar; vakıf, Suffa, âkile gibi müesseseler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Sosyal hizmetler; kişi, grup ve toplulukların yapı ve çevre koşullarından doğan ya da kendi denetimleri dışında kalan yoksulluk ve eşitsizliklerini gidermek; toplumun değişen koşullarından ortaya çıkan sorunları önlemek ve insan kaynaklarını geliştirmek; kişi, aile ve toplum refahını sağlamak amacıyla düzenlenen hizmet ve programları kapsayan bir alandır. Aile refahı, çocuk, kadın, yaşlı ve engellilere destek, bu alanın kapsadığı en önemli konulardır. Hz. Peygamber, söz ve uygulamaları ile bu konulara yönelik önemli sosyal hizmet uygulamaları gerçekleştirmiş ve bunun takibini yapmıştır. Hz. Peygamber tarafından gerçekleştirilen sosyal hizmet uygulamaları, daha sonraki İslâm toplumlarında geliştirilmiş ve güçlü kurumsal yapılar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The term of Prophet Muhammed (sav) is a period when the Quran which is a source of favor for humanity was brought, Islamism was declared, the comfort of the society and person was obtained. This term which was lived at the first half of seventh century Gregorian was described as the term of happiness, the Golden Age which is meant the happiest age of humanity by the historians. In this term, important practices of social service was performed intended for family institution and different groups like child, woman, old, handicapped in society. These services like zekat, sadaka, karz-ı hasen were performed by way of foundations like âkile. Social service is an area which includes the services and programs that are organized in order to remove the poverty and inequality which keep out of their own control or caused by person, group and conditions of social structure and environment. The comfort of family, child, woman, old and support of handicapped are the most important topics that this area contains. The Prophet Muhammed (sav) brings about important practices of social services intended for these topics with his words and practices. The practices of social service which is brought about by the Prophet Muhammed (sav) were developed at next society of Islam and powerful corporate structures showed up.