Türkiye imalat sanayinin uluslararası ekonomiye entegrasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of integration of Turkey's manufacturing industry to international economy
  1. Tez No: 439028
  2. Yazar: EMİNE BÜŞRA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Küreselleşme, Türkiye İmalat Sanayi, Küresel Ekonomik Entegrasyon, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler, Rekabet Gücü, Economic Globalization, Turkey Manufacturing Industry, Global/ International Economic Integration, Revealed Competitive Advantages, Competitiveness
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
1950'li yıllarda başlayan teknolojik ilerlemeler ve 1970-1980 yılları itibariyle yoğunlaşan gelişmelerle ekonomik küreselleşme hız kazanmış, ülkeler birbirine entegre olmuştur. Türkiye ekonomisinin iktisadi dönüşümü sürecinde Cumhuriyetin ilanıyla birlikte liberal ekonomik politikalar uygulamaya çalışılmış, Büyük Buhranın etkisiyle liberal hareketler yerini korumacı anlayışlara bırakmıştır. Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede, 1950 sonrasında ithal ikameci sanayileşme modeli uygulanmış ve 1970 sonrası yaşanan bunalımlar sonucunda 1980'li yıllarda dışa açık büyüme sürecine geçilmiştir. 1980 sonrası uygulanan politikalarla Türkiye İmalat Sanayinin ithalat-ihracat rakamları olumlu yönde etkilenmiş küresel ekonomi ile entegrasyonu artmıştır. Bu kapsamda çalışmamızda Türkiye İmalat Sanayi'nin uluslararası ekonomiye entegrasyonunun ölçülmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla Türkiye İmalat Sanayi ISIC REV 3 ikili düzeydeki 22 sektörün, Dış Ticaret Hacmi (DTH)/GSYİH oranları 2000-2014 yılları için hesaplanmış ve sektörlerin küresel ekonomiye entegrasyon oranı değerlendirilerek değişimin kaynağı irdelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; 16 sektörün dünya ekonomisine entegrasyonu belli oranlarda artmıştır. Bu 16 sektörün 7'sindeki entegrasyon artışı ithalat ve ihracatın hemen hemen aynı düzeyde değişiminden, 9 sektörün entegrasyon artışı ise ihracattaki artıştan kaynaklanmaktadır. İmalat Sanayinin geri kalan 6 sektöründe ise dünya ekonomisine entegrasyonu artmamıştır. 2000-2014 yılları arasında bütün olarak İmalat Sanayinin Küresel ekonomiye entegrasyonu DTH/ GSYİH oranı çerçevesinde %30'lardan % 50'lere çıkarak % 66 düzeyinde artmıştır. Çalışmada ayrıca Türkiye İmalat Sanayi'nin 2000-2015 yıllarını kapsayan rekabet gücü, Açıklanmış Karşılaştırılmalı Üstünlük (AKÜ) yöntemi ile ölçülmüş ve rekabet gücü analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre 22 sektör için; 9 sektörde rekabet gücünün yüksek, 6 sektörün rekabet gücünün sınırda, 7 sektörün ise rekabet gücünün düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Starting in the 1950s the technological advances and intensified as the years 1970-1980 developments economic globalization has been accelerated, countries have been integrated into each other. Turkey's economy has attempted to implement liberal economic policies with the proclamation of the Republic in the process of economic transformation of the liberal movement by the effect of the Great Depression was replaced protectionist approach. In many countries, especially in Turkey after 1950 import substitution industrialization model has been applied and what happened after the 1970 depression as a result of the process of open export growth in the 1980s. Implemented policies after 1980 in Turkey's Manufacturing Industry import-export figures influenced in a positive direction, the Manufacturing Industry has increased integration with the global economy. In this context, the study aims to measure the integration of the international economy in Turkey's Manufacturing Industry .To this end, Turkey in the manufacturing industry ISIC REV 3 dual-level 22 sector, foreign trade volume (DTH)/ gross domestic product (GDP) ratios calculated for the years 2000-2014 and the rate of change in the global economy integration of the sector evaluated and source is scrutinized. According to the results obtained; 16 sector's integration into global economy has increased at a certain level; 7 sector's import and export growth did almost the same level as the change, 9 sector's is due to the export. The other 6 sector's integration into global economy has not increased economy. Between the years 2000 and 2014 Turkey's integration of manufacturing industry to global economy has been increased from the rates 30% up to the 50% and it came to 66% since the ratio of foreign trade volume to gross domestic product.The study also covers the years 2000-2015 competitiveness of Turkey 's Manufacturing Industry Revealed Comparative Advantage (AKU ) was measured using the method and competitiveness were analyzed . According to the obtained results for 22 sectors; 9 sector's competitiveness is high, on the border of 6 sector's competitiveness , 7 sector's competitiveness is low.