Mobbing experiences in Turkey: Actors, practices and social policy recommendations
Türkiye'deki mobbing deneyimleri: Aktörler, pratikler ve sosyal politika önerileri
- Tez No: 439103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA UMUT BEŞPINAR AKGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Ayrımcılık Temelli Mobbing, İnsana Yakışır İş, Sosyal Politika, Türkiye, Mobbing, Discrimination-based Mobbing, Decent Work, Social Policy, Turkey
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tezin temel amacı Türkiye'deki yüksek eğitimli, kentli, orta sınıf mobbing mağdurlarının mobbing deneyimleriyle ilgili eğilim ve örüntüleri saptamak ve buna bağlı olarak mobbing konusunda olası çözümler ve sosyal politikalar önermektir. Bu amaçla mobbing konusundaki mevcut literatür ile farklı ülkelerin ve Türkiye'nin sosyal politika pratikleri incelendi. Ayrıca kendilerini mobbing mağduru olarak gören 20 yüksek eğitimli, kentli, orta sınıf çalışanla ve 2 mobbing uzmanıyla yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, mobbingle mücadeleyi olumsuz yönde etkileyen ve mağdurların mobbing deneyimlerini daha da zorlaştıran önemli yasal ve kurumsal eksiklikler olduğunu göstermektedir. Dahası Türkiye'de, ayrımcılık temelli mobbing diye de anılabilecek, bazı özel mobbing formları yaşanmaktadır. Bu tip mobbing fiziksel görünüm, cinsiyet, din ve mezhep veya politik görüş gibi görünür bir temele dayanmaktadır. Bu çalışmanın neticesinde, mevcut literatürden ve katılımcıların sosyal politika beklentilerinden yola çıkarak bazı önleyici politika önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to detect trends and patterns about mobbing experiences of highly educated, urban, middle-class mobbing victims in Turkey and correspondingly to recommend possible solutions and social policies on the issue of mobbing. For this purpose, current mobbing related literature and social policy practices of different countries and Turkey were reviewed. Moreover, semi structured in-depth interviews were conducted with 20 highly educated, urban, middle-class employees who consider themselves as mobbing victims and 2 mobbing experts. This study shows that there are significant legal and institutional deficiencies which negatively affect struggle against mobbing and make mobbing experiences of victims harder. Furthermore, some specific forms of mobbing are experienced in Turkey, which may be called as discrimination-based mobbing. This type of mobbing is based on a visible ground, such as physical appearance, gender, religion and sect or political view. In consequence of this study, some preventive policy recommendations were presented, on the basis of current literature and social policy expectations of respondents.