Sectarian groups as sub-state foreign policy actors? The case study of Lebanon
Devlet-altı dış politika aktörü olarak mezhep grupları? Lübnan vaka analizi
- Tez No: 439218
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TÜR KÜÇÜKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Mezhebi gruplar, dış politika aktörleri, dış politika, Lübnan, Sectarian groups, foreign policy actors, foreign policy, Lebanon
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölge Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 378
Özet
Dış politika üzerine yapılan çalışmalar, farklı analiz düzeylerinde dış politika aktörlerinin çeşitliliği ile aktörlerin tercihleri ve davranışlarında kimliğin önemini ortaya koymuşlardır. Hâlihazırda bu çalışma, mezhep gruplarını dış politika çalışmalarına devlet-altı aktör olarak konu ederek literatürde göz ardı edilen dış politika yapım süreçlerinde mezhebi kimliğin rolünü tahlil etmeye taliptir. Kavramsal çerçevesini konstrüktivist (yapısalcı) tasavvur üzerine kuran çalışma, kimlik ile dış politikada çıkar inşası ilişkisi ve bu ilişkinin dış politika davranışlarına etkisini incelemektedir. Mezhebi grupların devlet-altı dış politika aktörü olarak analiz edilip edilemeyeceğini sorgulayabilmek amacıyla bu tezde ilk olarak dış politika çalışmalarının evrimi tahlil edilmiştir. Bu analizde çeşitli aktörlerin ortaya çıkışı ve kimliğin çıkar inşa sürecinde etkisi üzerinde durulmuştur. Teorik tartışmanın sonrasında ise Lübnan tarihi ile iki ayrı vaka –İsrail-Hizbullah Savaşı ve Suriye İç Savaşı- çalışmasında özellikle Maruni, Sünni, Şii ve Dürzi grupların dış politika cihetlerinin, tercihlerinin ve davranışlarının derinlemesine analizi yer almaktadır. Nitel bir araştırma olan çalışmaya, birincil ve ikincil kaynakların yanı sıra Lübnan'da gerçekleştirilen saha çalışması kaynaklık etmektedir. Sonuç olarak bu tez literatürdeki üniter devlet savının daha fazla sorgulanması çabasıyla çıkar inşa süreçlerinde kimliğin rolü ile devlet-altı dış politika aktörü olarak mezhebi grupların dış politika davranış modellerine ilişkin sonuçlara ulaşmayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
Previous studies on foreign policy have documented the proliferation of actors in addition to those focusing on the role of identities in shaping preferences and behavior of actors. This study aspires to address a void in the literature; the role of sectarian identities in foreign policy making by bringing sectarian groups into foreign policy studies as sub-state actors. In doing so, the dissertation adopts constructivist approach as a theoretical framework and assesses its merits for exploring the nexus of identity and the construction of interest in foreign policy and its implications on foreign policy behavior. The thesis initially explores the evolution of foreign policy studies by giving specific emphasis on the emergence of multiple actors and the concept of identity in the literature. Then, it focuses on the analysis of Lebanese history and two case studies –Israel-Hezbollah War and Syrian civil war- through a close scrutiny of the emergence and the consolidation of foreign policy orientations, preferences and behavior of Maronite, Sunni, Shia and Druze communities in Lebanon. As a qualitative work, the dissertation draws its sources from both primary and secondary sources in addition to a field work in Lebanon. Through case studies together with a historical analysis of Lebanon based on a constructivist insight, this thesis responds to the necessity of further questioning the unitary actor model, the role of sectarian identity in interest-building processes and tries to present behavioral patterns of sub-state sectarian actors in foreign policy making.