Yargıtay kararlarında çevre
Enviroment on decisions of the supreme court
  1. Tez No: 439800
  2. Yazar: EMRE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLİZAR ÇAKIR SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Hakkı, Yargıtay Kararlarında Çevre, Çevre Mevzuatı
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Toplum içinde yaşayan bireylerin sağlıklı bir şekilde hayat sürmesi, ancak tahrip edilmemiş bir çevrenin varlığı ile mümkündür. Çevre, başta biz insanlar olmak üzere bütün canlıların ortak yaşam alanıdır. Bu sebeple, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı en temel haklarımızdan biridir. Çevre sorunlarının artmasıyla beraber, tüm dünyada çevre hukukunun da önemi artmıştır. En temel haklarımızdan biri olan çevre hakkı da, çevre hukukunun gelişmesiyle birlikte daha etkili bir şekilde ileri sürülmeye başlanmıştır. Ülkemizde de özellikle Çevre Kanunu yürürlüğe girmesi ile çevre ile ilgili birçok değişik alanda yasal düzenlemeler yapılmıştır. Buna rağmen Türkiye'de çevre sorunlarının boyutları artarak devam etmektedir. Artan çevre sorunlarının önlenmesi için hukuki yaptırımlarla birlikte, cezai yaptırımlara da başvurulmaya başlanmıştır. Bu yaptırımların temelinde çevreyi korumak amacı vardır. Yargı makamları da, kendilerine yansıyan uyuşmazlıkları çözerek çevre korumasına kararlarıyla katkıda bulunmaktadırlar. Bu katkının doğru ve hızlı kararlar alınarak verilmesi durumunda, çevre daha etkili bir korumaya kavuşacaktır. Yargıtay kararları incelendiğinde, gerçek ve tüzel kişiliklerin çevreye doğrudan veya dolaylı olarak zarar verdikleri belirlenmiştir. Çevrenin, kanunlar aracılığıyla korunması açısından yerel mahkemeler ve Yargıtay arasında uyumlu bir görünüm vardır. Yargıtay kararlarında, yüksek mahkeme ağırlıklı olarak çevrenin korunmasını öne alan kararlar verdiği görülmektedir. Bununla beraber çevre mevzuatındaki cezaların miktarı ve verilen cezaların yerine getirilmesindeki sorunlar, çevrenin yargı kararları ile korunmasına yönelik toplumda oluşan algıyı olumsuz yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Ensuring a healthy life can only be sustained by avoiding environmental destruction. The environment is the shared habitat of human being and all other living organisms. For this reason, living in a healthy and balanced environment is one of our fundamental rights. The rise of environmental issues at the global scale has motivated the vitality of environmental law. Becoming one of our most fundamental rights, environmental law has effectively been argued. Various legislations were reinforced soon after the environmental law was enacted in our country. Never the less, the volume of environmental problems and concerns are continuing to increase. In addition to legal and compensation sanctions, criminal sanctions are imposed to avert rising environmental problems. These sanctions are introduced to guarantee environmental protection. By resolving disputes, the judicial authorities contribute to environmental protection with their decisions. Ensuring faster and more accurate decisions would lead the environment to be protected more effectively. It is understood from the Supreme Court decisions that individuals and entities have harmed the environment directly or indirectly. The Local courts and the Supreme Court have given agreeing decisions regarding environmental protection through legislation. It is observed from the Supreme Court rulings that the environmental protection is prioritized. However, due to the insufficient punishment levels and the insufficiency of the decision's execution, the creditability of the idea to protect environment through courtd ecisions is negatively affected. KEYWORDS: Environment, The Environment Right, Environment on The Supreme Court Decisions, Environment Legislation.