Türk motiflerinin ve minyatürlerinin dekal yöntemiyle ebrulu seramik yüzeylere uygulanması
Application of Turkish motifs and miniatures on marbled ceramic surfaces through decal method, master's thesis
  1. Tez No: 439854
  2. Yazar: TAHSİN BOZDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Ebru, Minyatür, Türk Motifi ve Dekal Baskı, Ceramic, Marbling, Miniature, Turkish Motif and Decal Printing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
“Türk Motiflerinin Ve Minyatürlerinin Dekal Yöntemiyle Ebrulu Seramik Yüzeylere Uygulanması”başlıklı bu tezde, farklı seramik yüzeylere Ebru Sanatı ve türleri uygulanarak Dekal Baskı Tekniğine zemin hazırlanmıştır. Daha sonra bu zeminler üzerine çeşitli uygulamalar yapılmıştır. Tezin ilk bölümünde; ebru sanatının tarihsel gelişimi ve çeşitleri incelenmiştir. İkinci bölümde seramikte mekanik baskı yöntemleri ve Dekal Baskı Tekniği detaylı olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Dekal Baskı Tekniği uygulanacak ebrulu seramik yüzeylere uygun tasarlanan Türk motifleri ve minyatürleri bilgisayarda renkli ölçeklendirilerek çıktısı alınmış ve seramiklere uygulanmıştır. Daha sonra fırınlama işlemi yapılarak sonuçlandırılmıştır. Elde edilen seramiklerin plastik sanat analizleri tezin bu bölümünde ayrıntılı olarak görseller eşliğinde anlatılmıştır. Sonuç bölümünde ise tezde gerçekleştirilen ebru tekniğinin seramik yüzeylere aktarılmasında ve dekal baskı tekniğinin bu yüzeylere uygulanmasındaki bulgu ve veriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, entitled“Application of Turkish Motifs and Miniatures on Marbled Ceramic Surfaces Through Decal Method”, a basis was provided for the Decal Printing Technique by applying the Marbling Art and its varieties on different ceramic surfaces. Afterwards, various applications were made on these surfaces. In the first section of the thesis, historical development and types of the marbling art are reviewed. In the second section, mechanical printing methods in ceramic and Decal Printing Technique are covered in detail. In the third section, Turkish motifs and miniatures, which are designed for marbled ceramic surfaces on where the Decal Printing Technique will be applied, were scaled with color on a computer, printed out and applied on the ceramics. Then the process was concluded by performing the firing procedure. Plastic art analyses of ceramics obtained are explained in detail together with images in this section of the thesis. In the conclusion section, findings and data which are related to the use of marbling method on ceramic surfaces and application of Decal Printing Technique on these surfaces are discussed.