Din ve felsefe ilişkisi: Nurettin Topçu örneği
The relati̇on of phi̇losophy wi̇th reli̇gi̇on: The example of Nurettin Topçu
- Tez No: 439853
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHİN EFİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hareket, İman, Mistisizm, Hakikat
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Doğa bilimlerinin metodolojisinin sosyal bilimlerde de uygulanması gerektiğini belirten pozitivizm anlayışının yol açtığı sorunlara çözüm bulmaya çalışan Henri Bergson'un sezgiselci anlayışından ve Blondel'in“Hareket Felsefesi”nden etkilenmiş olan Nurettin Topçu'nun din ve felsefe arasında nasıl bir ilişki kurduğu, onları nasıl konumlandırdığı çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Hareket fikri, fertle başlayan ve aile, toplum aşamalarını geçtikten sonra da Allah'a ulaştıran bir felsefe etkinliğidir. Bu düşünce yapısında Allah'a ulaşmak amaç edinildiği için din ile felsefe birbiri içine geçmektedir.Onları bir araya getirmenin mümkün olduğunu düşünen Topçu'nun, öncelikle, felsefe ve din hakkındaki fikirleri açıklanmaya çalışılmıştır. Bu açıklamalarda sonra da din ile felsefenin hakikat, bilgi, inanç,iman ve mistizm bağlamlarında nasıl anlaşılmaları gerektiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Inthisstudy, our main is tounderstandwhat and how Nurettin Topçu comprehends the religion and philosophy and the relationship between them. He is influenced by Henry Bergson's intuitionist perspective whow as trying to find solutions to the problem stemming from the pozitivism which states that natural sciences methodology must be implemented to the social sciences and also he is influenced by Maurice Blondel's“Action Philosophy”. Philosophy of Action is a philosophical system starting in the individual, passing through family and society and finally reaching God. As there is an aim of reaching God, there seems a relationship with religion. In this study, firstly, Topçu's view about the relationship between religion and philosophy has been discussed. Following the explanations, his ideas have been discussed in the contexts of reality, knowledge, faith, belief and mysticism. KeyWords: Action, Faith, Mysticism, Reality.