Öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin mükemmeliyetçilik düzeyleri ile öğretmenlerin örgütsel stres düzeyleri arasındaki ilişki (Şanlıurfa ili örneği)
The relationship between the level of perfectionism of the principals according to perceptions of the teachers who are working in primary and secondary schools and the level of organizational stress of teachers (the case study of Şanliurfa province)
- Tez No: 439885
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEZMİ SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, örgütsel stres, okul müdürü, öğretmen, Perfectionism, organizational stress, principal, teacher
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilk ve ortaokullarda görev yapan öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin mükemmeliyetçilik düzeyleri ile öğretmenlerin örgütsel stres düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın örneklemini yansız basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen 369 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler“Olumlu-Olumsuz Mükemmeliyetçilik Ölçeği”ve“Algılanan Stres Düzeyi Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Veri analizleri IBM SPSS 21.0 programı ile çoklu doğrusal regresyon yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Bu araştırma sonucunda okul müdürlerinin olumlu ve olumsuz mükemmeliyetçi davranışlarının öğretmenlerin örgütsel stresini anlamlı bir şekilde yordadığı görülmüştür. Olumlu ve olumsuz mükemmeliyetçi davranışlarının örgütsel stresi ortaya çıkaran faktörlerin yaşanma sıklığını artırdığı, okul müdürlerinin olumsuz mükemmeliyetçi davranışlarının örgüt yapısında stresi ortaya çıkaran faktörlerin yaşanma sıklığında artışına neden olmaktadır. Öneri olarak; okul müdürlerinin mükemmeliyetçi davranışlarını yerinde ve sağlıklı olarak sergilemeleri gerekmektedir. Bu durum öğretmenlerin işlerine bağlılığını artırmasını sağlayacaktır. Ayrıca okul müdürlerinin mükemmeliyetçiliklerinin onların yönetimsel becerilerine, rekabetçi tutumlarına, liderlik özelliklerine olan etkisinin incelenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the relationship between the level of perfectionism of the principals according to perceptions of the teachers who are working in primary and secondary schools and the level of organizational stress of teachers. The sample of study consists of choosing 369 teachers by the method of simple random sampling. Data has been collected by“positive-negative perfectionism scale”and“perception of stress scale”. Data analysis is resolved by using IBM SPSS 21.0 program by using hierarchical multiple linear regrassion method. At the end of this study it is seen that principals' negative and positive perfectionalist behaviours predict teachers' organizational stress in a meaningful way. It is understood that positive and negative perfectionalist behaviours increase the factors of organizational stress and it is also seen that principals' negative perfectionalist behaviours increase the stress in organizational structure. As a suggestion principals have to exhebit their perfectionalist behaviours in a right and healthy way. This situation enables teachers to raise their dependence to their jobs. It is also recommended to principals to investigate the effects of perfectionalism to their managenent abilities, compatitive attitudes and leadership qualities.