Kamu ilkokullarında görevli öğretmenlerin örgütsel değerlere ilişkin algıları Diyarbakır ili örneği
The perceptions related to organisational values of primary school teachers
  1. Tez No: 439886
  2. Yazar: SAİT ÇAKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABİDİN DAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul, değer, örgütsel değer, Primary School, Value, Organizational Value
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Denetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, kamu ilkokullarında görevli öğretmenlerin örgütsel değerlere ilişkin algılarının ne düzeyde olduğunu saptamaktır. Araştırmanın evrenini, 2014–2015 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır İl merkezinde bulunan kamu ilkokullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın evreninde 68 ilkokul olup, bu okullarda toplam 1976 öğretmen görev yapmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, evrendeki 68 ilkokuldan random yöntemi ile seçilen 24 okul ve bu okullarda görevli bulunan 341 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Lalek (2007) tarafından geliştirilmiş olan kamu ve özel ilköğretim okullarında görevli öğretmenler üzerinde uygulanan“Örgütsel Değerler'' ölçeği kullanılmıştır. Ölçek üç boyut ve 42 maddeden oluşmuştur. Bu boyutlar; ”okulun genel değerleri“, ”öğretmenin taşıdığı değerler“ ve ”yöneticilerin taşıdığı değerlerdir“. Verilerin analizlerinde ortalama değer, yüzde hesaplamaları, t-testi, varyans analizi (one way) kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Verilerin analizinden elde edilen bazı önemli bulgular şunlardır: I. Öğretmenlerin algılarına göre örgütsel değerlerle ilgili ortalaması en yüksek olan ilk üç madde sırasıyla; (1) Okulumuzda öğretmenler öğrencilere karşı (ırk, din, mezhep, gelir durumu, cinsiyet vb. ayrımcılık yapmazlar ( =4,23; Genellikle), (2) Okulumuzda öğretmenler başkalarının saygınlığının korunmasına önem verirler ( =4,12; Genellikle) ve (3) Okulumuzda öğretmenler insanlarla ilişkilerde ve iletişimde dürüstlüğe önem verirler ( =4,07; Genellikle) dir. II. Öğretmenlerin algılarına göre, örgütsel değerlerle ilgili ortalaması en düşük üç madde ise sırasıyla; (1) Okulumuzda birlikte piknik yapma, yemeğe gitme vb. sosyal faaliyetler yapılır ( =2,62; Ara sıra), (2) Okulumuzda öğretmenler süreli yayınları takip eder ve kitap okurlar ( =3,17; Ara sıra) (3) Okulumuzda öğretmenler odasında öğrencilere daha nasıl faydalı olunacağı konuşulur ( =3,33; Ara sıra). III. Öğretmenlerin örgütsel değerlere ilişkin algıları ”okulun genel değerleri“ ( =3,65), ”öğretmenlerin taşıdığı değerler“ ( =3,74), ”yöneticilerin taşıdığı değerler“ ( =3,65) boyutunda ve tüm ölçek bazında ortalama ( =3,68); ”Genellikle“ düzeyinde saptanmıştır. IV. Araştırmaya katılan öğretmenlerin; öğrenim durumu, kıdem, cinsiyet ve medeni durum değişkenine göre, ”okulun genel değerleri“, ”öğretmenlerin taşıdığı değerler“ ve ”yöneticilerin taşıdığı değerler" boyutuna ilişkin algıları arasında anlamlı fark olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose in this study is to determine the perceptions related to organisational values of primary school teachers 1976 class teachers working in 68 primary schools in center of Diyarbakır provience 2013-2014 academic year create the universe of the research. 24 school random selected and 341 teachers consist the sampling of the research. The tool for data collection in research the scale ''orgnisatıonal values'' developed by Lalek (2007) has been used. Parts of tool of mesurement implemented by the researcher consist in three dimensions and 42 matters in survey. These are ''general value of school'' dimension, ''the value which acquire'' dimension and ''the value which administrators acquire'' dimension. In analysis of data, average value, t-test and variance analysis have been used. The significance level is takes as 0.05. Some important findings of data analysis are; I. As far as primary school teachers are concerned the first 3 values; for organisational values (1) " teachers in our school are adverse to discrimination, like race, religion, cult, income floor, sex etc., ( =4,23; Generally)'' (2) ''teachers in our school care about other's protection of respectability., ( =4,12; Generally) '' and (3) ''teacher in our school honestly care about their relotionship and communication with people. II. As far as teachers are concerned in primary schools the last 3 value which are not so affective; for organizational value (1) There are some social events which organized by our school such as having a picknick, boarding out ( =2,62; sometimes), (2) The techer read periodical isues and boks ( =2,62; sometimes), (3) In our school's teacher's room how can we be more beneficial for our students is discussed ( =3,33; sometimes). III. The perceptions related to organisational values of teachers ''for the general value of school'' ( =3,65), ''for the value which teachers aquire'' ( =3,74), ''for the value which administrators acquire'' ( =3,65) dimension and for the total data ( =3,68) is generally. IV. There are not important differences which depend on aducational background, seniority, sex and marital status for ''general value of school'' dimension, ''the value which acquire'' dimension and ''the value which administrators acquire'' dimension.