Ortaokullarda okul güvenliğine ilişkin yönetici, öğretmen, öğrenci ve veli görüşlerinin incelenmesi
Examining the views of administrators, teachers, students and parents on school safety in secondary schools
  1. Tez No: 439901
  2. Yazar: MAHMUT COŞKUN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Güvenliği, Güvenlik Sorunları, Güvenli Okulun Özellikleri, School Safey, Safety Problems In Schools, Features Of Safe Schools
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada; yönetici, öğretmen, veli ve öğrenci görüşlerine göre ortaokullardaki güvenlik düzeyini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Araştırma betimsel desendedir. Araştırma Adana ili Kozan ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 530 öğrenci, 220 öğretmen, 45 yönetici, 120 veli oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel bölümünde anket uygulama yöntemi tercih edilmiştir. Nicel bölümde; maddelerin frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Katılımcıların görüşlerini cinsiyete göre incelenirken t testi, göreve göre incelenirken tek yönlü varyans analizi (One-Way Anova) tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın nitel bölümünde olgubilim çalışması uygulanmıştır. Nitel bölümde 55 kişiden veri toplanmıştır. Elde edilen verilerin içerik analizi yapılarak ana temalar ve alt temalar belirlenmiştir. Araştırma sonucunda güvenlik görevlilerinin güvenliği sağlamada yeterli olmadığı, madde satıcılarının okul çevrelerinde yoğun olarak bulunduğu, okul çevresinde haraç alma, gasp, yaralama gibi olayların sıklıkla yaşandığı, sonuçlarına ulaşılmıştır. Katılımcılar, ortaokullarda yaşanılan güvenlik problemlerinin sebeplerini; yöneticilerin hoşgörülü olmaması, öğretmenlerin sorunları görmezden gelmesi, öğrencilerin çeteleşmesi olarak belirtmişlerdir. Katılımcılar son bir yılda en çok karşılaştıkları güvenlik problemlerini; yabancıların okula girebilmeleri, sözlü ve fiziksel şiddetin yaşanması, hırsızlık olayının olması olarak belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to determine the level of school safety according to the opinions of administrators, teachers, parents and students. Mixed method was used in the research. This study is in descriptive design. The research was performed in Kozan, the town of Adana city. The sample of survey involves 530 students, 220 teachers, 45 administrators and 120 parents. In the quantitive part of research, survey method was preferred. In the quantitive part of the study, frequency, percentage, mean and standart deviation values were calculated.While T test was used to determine the opinions of participants according to gender, One-Way Anova was used according to position. In the part of the qualitative research, phenomenology study was applied and datas were collected from 55 people. By making the analysis of the obtained data, main themes and subthemes were defined. The results of the study were as follows; school safety guards are not sufficient in ensuring school safety, there are many dangerous physical elements at schools, such as drug sellers, trilouting, extartions and injuiries. Participants defined the causes of safety problems experienced in schools that managers don't have any tolerance, the ignorence of student problems, students gangs activities. The safety problems that the participants encountered in one last year are foreigners can freely enter schools, the occurance of verbal and physical violence, theft incidents.