Öğrenci algılarına göre mutlu okulun incelenmesi
Happy student perceptions of school examination by
- Tez No: 439932
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İZZET DÖŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mutlu Okul, mutlu okulda öğrenci, mutlu okulda öğretmen, mutlu okulda müdür, Happy school students in school happy, happy school teacher, school principal happy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Okullar, insanları hayata hazırlar. Okullarda verilen eğitim öğretim süreci bireyi ve toplumu yakından ilgilendirir. Okullarda verilen bu süreç başarılı geçerse insanlar hayatta mutlu olur. Bu şekilde toplumda mutlu insanların sayısı artar, nitelikli bir toplu oluşur. Başarılı okullarda yönetici, öğretmenler ve öğrenciler arasında samimiyet ve işbirliği vardır. Öğrenciler okulunu, öğretmenlerini, arkadaşlarını, derslerini severlerse mutlulukları artar. Eğer öğrenci okulunu sevmiyorsa, derslerinde başarısız olacağı gibi, günün büyük bir kısmını mutsuz olarak geçirir. Başarının yakalanmasında öğrencinin kendi yetenekleri, zekâsı ne kadar etkiliyse, okulu, öğretmenleri, yöneticileri ve çevresi de o kadar etkilidir. Okul ortamı, öğretmenin tutum ve davranışları, yöneticinin öğrenciye karşı tutumunun iyi olması öğrencinin okula gelip giderken huzurlu ve mutlu olmasını artıracaktır. Bu durum, okulun öğrenci üzerindeki etkisinin ne kadar büyük olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, ortaöğretim öğrencilerinin mutlu okul görüşlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla okulların öğrencilere göre mutlu bir yer olması için okul paydaşlarından beklentileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma, tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı iki bölümden oluşmaktadır; birinci bölümde araştırmaya katılan bireylere ilişkin kişisel bilgiler; ikinci bölümde mutlu okulu belirlemeye yönelik beşli likert tipinde 57 maddeden oluşan bir ölçek bulunmaktadır. Araştırmanın evrenini, Kahramanmaraş ili merkez ilçelerindeki lise öğrencileri oluşturmaktadır. Kahramanmaraş il merkezinde 48 lise olup, 32.119 sayıda öğrencisi bulunmaktadır. Örneklemi ise Kahramanmaraş il merkezinde bulunan 6 ortaöğretim kurumunda okuyan 576 öğrenciden oluşmuştur. Veriler analiz edilirken değişkenlere ilişkin frekans, yüzde, ortalama değerlerine ve bağımsız değişkenlerin anlamlılık değerlerine bakılmıştır. Bu değerlere bakılırken t-testi ve tek yönlü varyans analizi (anova) istatistikî işlemleri yapılmıştır. Yapılan analizlerden sonra öğrencilerin mutlu okul algısını en çok etkileyen faktörün öğretmenlerin sosyal yönü (Sosyal geziler düzenlemelidirler, öğrencilerin problemleriyle ilgilenmelidirler vb.) ve kişilik özelliklerinin (öğrencilerle etkileşiminde samimi olmalıdırlar, alanında uzman olmalıdırlar, güler yüzlü olmalıdırlar vb.) olduğu tespit edilmiştir. Okulun fiziksel yapısı, okulun sosyal yapısı ve etkinliklerin mutlu okul algısı konusunda diğer faktörlere göre daha düşük etkiye sahip oldukları görülmüştür. Araştırma sonucunda öğrencilerin mutlu olabilmeleri için, okulunda öğrenciler için şahsi dolaplar olmalı, öğrencilerin dinlenebileceği özel odalar olmalı, sınıflar daha büyük ve ferah olmalıdır. Okul müdürü adil olmalıdır, disiplinli olmalıdır, öğrencilerin sorunlarıyla ilgilenmelidir. Öğretmen güler yüzlü olmalıdır, öğrencilerle empati kurabilmelidir, alanında uzman olmalıdır, dersi işlerken eğlenceli bir şekilde, dersi sıkmadan işlemelidirler.
Özet (Çeviri)
Schools, prepares people to life . Education process in schools is closely related to the individual and society. If successful, this process pass people in schools would be successful in life. It circulates the happiest people in the society , the essential human needs of society are met. Successful schools the principals, teachers and students are between friendliness and cooperation . School students , teachers , friends , lovers courses . It brings success and happiness . If students do not like school , classes would fail , as a large part of the day is spent as unhappy . This situation will adversely affect the success of students . Being successful in the student's own capabilities, how to outsmart if effective , school, teachers and the surrounding area is so effective . School environment, the teacher's attitude and behavior , the manager's attitude towards the students to be of good students to come to school to be a peaceful and happy way , and therefore success will increase. This case , the impact on school students shows that no matter how big . This study of secondary school students to reveal their opinions are happy school . In this study , students in accordance with the opinion of the school , teachers and administrators , the school should be how to make happy the school has tried to demonstrate that . This research is a descriptive study using scanning model . The data collection instrument used in this study consists of two parts ; In the first chapter personal information regarding individuals who participated in the survey ; In the second part of the school to determine happy five-point Likert -type scale consisting of 57 items are available. Participants selected from the city of Kahramanmaras 576 students were chosen from six secondary schools . The research sub- problems are solved , t- test, ANOVA test ; frequency, percentage, mean and standard deviation values are calculated . Happy school student made after analysis of the factors that most affect the perception of teachers and social aspects of personality traits that have been identified. The physical structure of the school , the school's social structure and efficiency compared to other factors in the perception of happy school to have the lowest effect was observed .