Okul öncesi eğitim kurumlarının örgütsel değerlere göre yönetilme düzeyi
Management level of pre-school i̇nsti̇tuti̇ons regardi̇ng organi̇zati̇onal values
- Tez No: 439951
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABİDİN DAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel değer, okul öncesi eğitim kurumu, yönetici, öğretmen, Organizational values, preschool intuitions, administrator, teacher
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin algılarına göre, okul öncesi eğitim kurumlarının örgütsel değerlere göre yönetilme düzeylerini saptamaktır. Araştırma genel tarama modelinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Konya İl merkezindeki 19 resmi bağımsız okul öncesi eğitim kurumlarında görevli 30 yönetici ve 116 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise 30 yönetici ve 108 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada, Yılmaz (2006) tarafından geliştirilen 25 maddelik ''Değerlere Göre Yönetim Ölçeği'' kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan bazı önemli bulgular şunlardır: 1. Okul öncesi eğitim kurumlarının örgütsel değerlere göre yönetilmesine ilişkin yönetici algılarının puan ortalamaları (ortalama = 4,57), öğretmen algılarının puan ortalamalarına (ortalama = 3,85) göre daha yüksektir. İki grubun algıları arasında anlamlı fark saptanmıştır. Yönetici algılarının ortalaması“tamamen katılıyorum”, öğretmen algılarının ortalaması ise“çok katılıyorum”düzeyindedir 2. Yöneticilerin algılarına göre en yüksek ve en düşük ortalamaya sahip maddeler sırası ile şunlardır:“İşlerin gizli kapaklı yapılması hoş karşılanmaz (ortalama =4,90; tamamen katılıyorum)”,“Bireylere sahip oldukları konuma göre davranılır (ortalama= 1,00; hiç katılmıyorum)”. Öğretmen algılarına göre en yüksek ve en düşük ortalamaya sahip maddeler ise sırası ile şunlardır:“İşlerin gizli kapaklı yapılması hoş karşılanmaz (ortalama= 4,31; tamamen katılıyorum)”,“Bireylere sahip oldukları konuma göre davranılır (ortalama =2,57; az katılıyorum)”3. Okul öncesi eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin, kendi okullarının örgütsel değerlere göre yönetilme düzeyine ilişkin algıları arasında, en son mezun olunan yüksek öğretim programına, mesleki kıdem, cinsiyet ve medeni durum değişkenlerine göre anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine management level of pre-school institutions regarding organizational values according to the perceptions of principals and teachers in pre-schools education institutions. The research was conducted in a survey model. The research population has consisted of 30 administrators and 116 teachers from 19 public schools in Konya in 2013- 2014 academic year, sample group were consisted of 108 teachers and 30 administrators. In the study, 25-item questionnaire 'Management by Values Scale' developed by Yilmaz (2006) is applied. The level of significance was taken as 0.05. In the result of the research: 1. Aritmetic average of the opinions regarding the management level of admnistrators of schools according to organizational values (average = 4,57) is higher than the avarage of teachers' (average = 3,85). There was a significant difference between two groups' perceptions. The average of the opinions of the administrators is on ''totally agree'' level, however, the teachers' avarage is on ''very agree'' level. 2. The lowest and the highest items regarding to the perceptions of administrators are; ''Jobs done in clandestinely is not welcomed (average = 4,90; totally agree)'' and ''individuals should be treated according to their positions (average= 1,00; totally disagree)''. The lowest and the highest items regarding to the perceptions of teachers are; ''Jobs done in clandestinely is not welcomed (average =4,31-totally agree)'', and ''individuals should be treated according to their positions (average =2,57; slightly agree)''. 3. No significant difference was found among opinions of the teahers according to organizational values regarding the management level, in terms of educational status, seniority, gender and marital status variables.