Sınıf öğretmenlerinin örgütsel stres kaynaklarının incelenmesi (Kahramanmaraş İli örneği)
Primary school teacher resources investigation of the organizational stress (Case study in Kahramanamaraş)
  1. Tez No: 439968
  2. Yazar: NURGÜL KOÇAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İZZET DÖŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Örgütsel Stres, Örgüt, Stres Düzeyi, Öğretmen
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Stres tanımlanması kolay olmayan günümüzün öne çıkan sorunlarından biridir.Stres bireyin kendisinden ve çevresinden kaynaklanan bedensel ve ruhsal gerilim,baskı,endişe veren bir rahatsızlıktır. Bu çalışmanın amacı, ilkokul öğretmenlerinin örgütsel stres kaynaklarını saptamak, analiz etmek ve sonuçlar ışığında stres yönetimine ilişkin önerilerde bulunmaktır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır.Araştırmada kullanılan veri toplama aracı iki bölümden oluşmaktadır; birinci bölümde ilişkin kişisel bilgiler; ikinci bölümde stres kaynaklarını belirlemeye yönelik 35 maddeden oluşan örgütsel stres kaynakları ölçeği kullanılmıştır. Araştırma evreni Kahramanmaraş il merkezinde bulunan ilkokullarda çalışan öğretmenlerdir. Araştırmanın örneklemi ise küme örneklemi yöntemiyle seçilen okullarda bulunan 350 sınıf öğretmenidir. Verilerin analizinde frekans, ortalama, yüzde değerlerine bakılmıştır .Alt örneklemlere ilişkin anlamlılığın testi için t-testi ve anova testi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda bireylerin en düşük düzeyde stres kaynağı olarak etkilendikleri konular;“iş ile kişilik arasında uyumsuzluğun olması”,“işin sıkıcı olması”ile“görev sırasında tarafsız bir şekilde durmanın yarattığı güçlük”olduğu görülmektedir. Bireylerin en çok etkilendikleri stres kaynakları ise;“mesleğin statüsünün düşük olması”,“yükselme olanağının az olması”ile“ücretin yetersiz olması”maddeleridir. Araştırmanın sonunda elde edilen sonuçlar ışığında; öğretmenlerin iş ortamlarında bulunan ve onları gerek fiziksel gerek ruhsal açıdan rahatsız eden durumların tespit edilerek, gerekli önlemlerin alınması, öğretmenlere iş dışında kalan zamanlarını günlük sıkıntılardan uzaklaşmalarını sağlayabilecek geniş sosyal imkânlar sunulması ve ücretlerinin iyileştirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Stress is one of the prevailing and hard to define problem of today. Stress caused by an individual's physical and mental tension around himself and print, is a disorder that concern. The aim of this study is to ascertain and analyze the sources of the organizational stres and to give proposals related to these factors on the teachers working in primary school. The data aggregation tools are used in this research and consist of two parts: The first part comprises of the personal information of the people taking part in this search. In the second part, a 35 item stress sources test has been applied. The survey used in this study was carried out in schools in Kahramanmaraş districts. 350 teachers have been chosen by cluster sampling. T-test,Anova test are used while analysing the sub-problems of the study; also the frequency, percentage, arithmetic average and standard deviation account sarefigured out. Research on the length of the average work time results are examined is insufficient to moderate their views in relation to the Fees of less than the possibility of higher levels of average is the average of the Promotion is a high level of work is boring is the lowest level of average, the average crowd of businesses is at work, a low level of lighting is bad is a low level of average.What is not clear, they demonstrate an expectation on the State of the average of the lowest level. In the light of the results obtained from the study, it is suggested that the situations disturbing teachers whether physically or mentally be found and necessary measures be taken to alleviate them. Moreover, teachers need to have wider social facilities to relax in their free time and have better salaries. KeyWords:Stress, Level of Stress, Organizational Stress, Organization , Teacher.