Birleştirilmiş ve bağımsız sınıflarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin iş doyumu ve iş stresinin incelenmesi
Investigation of job satisfaction and job stress of elementary school classroom teachers working in multigrade and independent classes
- Tez No: 927445
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ŞADAN ÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: birleştirilmiş sınıf, bağımsız sınıf, iş doyumu, iş stresi, sınıf öğretmeni, ilkokul, multigrade classroom, independent classroom, job satisfaction, job stress, elementary school classroom teacher, elementary school
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada , birleştirilmiş ve bağımsız sınıflarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin iş doyumu ve iş stresinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Tarama modellerinden ilişkisel tarama modeline uygun olarak düzenlenen bu çalışma, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa ilinde görev yapmakta olan ve kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi kullanılarak ulaşılan 248 sınıf öğretmeni (162'i kadın, 86'ü erkek) üzerinde uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Mesleki Doyum Ölçeği ve İş Stresi Ölçeği kullanılmıştır. Öğretmenlerin iş doyumu incelemek amacıyla Kuzgun, Sevim ve Hamamcı (2005) tarafından geliştirilen Mesleki Doyum Ölçeği [(doyum I (olumlu sorular), doyum II (olumsuz sorular)] ve iş stresi incelemek amacıyla Aydın (1993) tarafından geliştirilen Örgütsel Stres Kaynakları ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde öğretmenlerin mesleki doyumlarına ilişkin görüşlerine verdikleri yanıtların ortalamalarını belirlemek amacıyla betimsel istatistikler yapılmıştır. Ölçekten toplanan verilerin analizinde araştırma sorularına uygun şekilde betimsel ve çıkarımsal istatistikler kullanılmıştır. Betimsel analizlerde ortalama, standart sapma, çarpılık ve basıklık gibi değerlere yer verilmiştir. Çıkarımsal istatistiklerde ise t-testi ve ANOVA analizleri kullanılmıştır. SPSS 22 istatistiksel analiz programı kullanılmıştır Araştırma sonucunda bağımsız sınıflarda çalışan öğretmenlerin medeni durum değişkenine göre doyum I, doyum II, stres fark bulunmuştur. İş doyum II için bekarlar lehine, iş stresi için ise evliler lehine anlamlı fark bulunmuştur. Öğretmenlerin görev yerleri değişkenine göre iş doyum I ve iş doyum II için ilçe-kırsalda çalışan öğretmenler için anlamlı fark bulunmuştur. Öğretmenlerin sınıf mevcudu değişkenine göre gruplar arasında iş doyumu I için 10 ve altı kişi ile 31-40 kişi grupları ve 41 ve üstü kişi ile 31- 40 kişi grupları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca sınıf mevcuduna göre iş doyum I ve iş doyum II arasında pozitif ilişki, iş doyum I ve iş doyumu II ile stres arasında negatif ilişki bulunmuştur. Bağımsız sınıflarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin iş doyumu ve iş stresine yönelik görev yeri değişkenine göre iş doyum I, iş doyum II ve stres anlamlı farklılık bulunmuştur. Son olarak bağımsız sınıflarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin iş doyumu ve iş stresine yönelik algılarında yaş değişkenine göre iş doyum I için 20-30 yaş ile 31-40 yaş grupları arasında anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the job satisfaction and job stress of classroom teachers working in multigrade and independent classes. This study, which was organized in accordance with the relational screening model among the screening models, was applied on 248 classroom teachers (162 women, 86 men) working in Şanlıurfa in the 2023-2024 academic year and reached using the easily accessible sampling method. Personal Information Form, Professional Satisfaction Scale and Job Stress Scale were used as data collection tools. The Professional Satisfaction Scale [(satisfaction I (positive questions), satisfaction II (negative questions)] developed by Kuzgun, Sevim and Hamamcı (2005) was used to examine teachers' job satisfaction, and the Organizational Stress Sources scale developed by Aydın (1993) was used to examine job stress. In the analysis of the data, descriptive statistics were made to determine the averages of the teachers' responses to their opinions regarding their professional satisfaction. Descriptive and inferential statistics were used in the analysis of the data collected from the scale in accordance with the research questions. In descriptive analyses, values such as mean, standard deviation, skewness and kurtosis were included. In inferential statistics, t-test and ANOVA analyzes were used. SPSS 22 statistical analysis program was used. As a result of the research, a significant difference was found in favor of singles for job satisfaction II and in favor of married people for job stress, according to the marital status variable of teachers. According to the variable of teachers' places of duty, a significant difference was found for job satisfaction I and job satisfaction II for teachers working in districts and rural areas. According to teachers' class size variable, a significant relationship was found between the groups for job satisfaction I between 10 and below people and 31-40 person groups, and between 41 and above people and 31-40 person groups. In addition, according to class size, a positive relationship was found between job satisfaction I and job satisfaction II, and a negative relationship was found between job satisfaction I and job satisfaction II and stress. A significant difference was found in job satisfaction and job stress of classroom teachers working in independent classes, depending on the variable of job location: job satisfaction I, job satisfaction II and stress. Finally, according to the age variable, a significant difference was found between the 20- 30 age groups and the 31-40 age groups for job satisfaction I in the perceptions of classroom teachers working in independent classrooms regarding job satisfaction and job stress.