Mevlana'nın eğitimde insan yetiştirme ve disiplin anlayışına yönelik bir araştırma: Okul yöneticileri ve öğretmen görüşleri
A study about Mawlana's human training and discipline perspective in education: Views of school administrators and teacher
- Tez No: 439974
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. TUBA YAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Felsefe, İnsan yetiştirme, Mevlana, Mevlana'nın eğitim ve disiplin anlayışı, Education, Philosophy, human education, Mawlana, Mawlana's education and discipline approach
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Mevlana, XII. yüz yılda yaşamış önemli bir düşünürdür. Çok yönlü kişiliği ile farklı konularda görüşler ortaya koyan, çok sayıda eseri olan Mevlana, aynı zamanda önemli bir eğitimcidir. Mevlana, hayatını yetişme ve insan yetiştirme ile geçirmiş, medreselerde yaptığı öğretim faaliyetleri ile İslam tasavvufunun zirvelerinden biri olmuştur. Bu bağlamda, Mevlana'nın eğitimde insan yetiştirme ve disiplin anlayışına yönelik okul yönetici ve öğretmen görüşlerini tespit ederek; eğitim sistemine, eğitimci ve yöneticilere ışık tutmak, yol göstermek amaçlanmıştır. Çalışma, nitel araştırma desenlerinden olgu bilim deseni kullanılarak hazırlanmıştır. Çalışma verileri, okul yöneticileri ve öğretmenlerine uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Çalışma grubunu Gaziantep'te görev yapan, yüksek lisansını tamamlamış 60 okul yöneticisi ile öğretmen oluşturmaktadır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile incelenmiş ve bulgulara yönelik gelecek odaklı önerilerde bulunulmuştur. Genel olarak okul yöneticileri ve öğretmenlerin, bireysel farklılıkların önemsenmediği, eğitimcinin rolünün değiştiği, teorikte öğrenci merkezli sistemin olduğu ama pratikte uygulanamadığı, Mevlana'nın evrensel bir alim olduğu, sistemde disiplin olmadığı-olamadığı ve günümüz eğitim amaçlarının, olgunluğa erişmiş, bütüncül ve ileriye dönük insan yetiştirmekten uzak olduğu yönünde bulgulara ulaşılmıştır. Bu bulgulara göre, Mevlana'nın eğitim felsefesinin ve eserlerinin, eğitim fakültelerinde ders olarak okutulabilmesi, Mevlana'nın eğitim hedeflerine göre müfredat hazırlanması, Mevlana'nın eğitim anlayışını temel alan hizmet içi eğitimler verilmesi, Mevlana'nın disiplin eğitimi, yöntem ve teknikleri üzerinde çalışılması ve bu araştırmanın öğretmen adayları, okul yöneticileri ve öğretmenlerle ayrı ayrı çalışılması gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mawlana is an important philosopher who lived in the XIIth century. Standing out with his sophisticated personality and teachings on different subjects, and also the author of numerous works, Mawlana was at the same time a prominent scholar. Mawlana who concentrated his life on educating himself and educating people became a pinnacle figure of Islamic mysticism with his educational activities at madrasahs. In this context, this study aims to light the way for and guide the educational system, educators and managers by seeking school managers' and teachers' opinions regarding Mawlana's approach to human education and discipline. The study was prepared using the phenomenological pattern, a qualitative research pattern. The study data were obtained through a semi-structured interview form applied to school managers and teachers. The study population consisted of 60 school managers working in Gaziantep, who had a master's degree. The data obtained were examined using the content analysis method, and future-oriented suggestions were made regarding the findings. It has been found that school managers and teachers in general do not attach importance to individual differences, the educator's role has changed, and there is a student-centered system in theory, but it is not applied in practice, Mawlana is regarded as a universal scholar, the system lacks/cannot involve discipline, and the educational objectives of the present are far from bringing up mature, holistic and future-minded persons. In the light of these findings, it has been suggested that the educational philosophy and works of Mawlana should be studied as courses at educational faculties, curriculum should be prepared according to Mawlana's educational goals, in-service trainings based on Mawlana's educational philosophy should be provided, Mawlana's disciplinary education, methods and techniques should be studied, and this research should be conducted on candidate teachers, school managers and teachers separately.