Okul müdürlerinin öğrenen liderlik becerileri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılık ve motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between school managers' learning leadership abilities teachers' organizational commitment and their motivation
- Tez No: 439976
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET DÖŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenen Liderlik, Örgütsel bağlılık, Motivasyon, Öğrenen Liderlik ve Örgütsel Bağlılık, Öğrenen Liderlik ve Motivasyon
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul müdürlerinin kullandıkları öğrenen liderlik becerileri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılık ve motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın evrenini Kahramanmaraş ilinin Elbistan ilçesindeki okullarda görev yapan toplam 524 sınıf öğretmeni, 1331 Branş öğretmeni; örneklemi ise bu okullarda görev yapan 104 sınıf ve 266 branş öğretmeni toplam 370 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada ilişkisel araştırma yöntemlerinden korelasyonel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada Öğrenen Liderlik Ölçeği, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Motivasyon Ölçekleri uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizinde; frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmış, cinsiyet, medeni durum, branş, okul türü, eğitim durumu, yaş, mesleki kıdem, değişkenlerinde katılımcıların görüşlerinin ortalamalarına, standart sapmalarına ve gruplar arasında ilişkisel durumlarına bakılmıştır. Bu ilişkide iki gruba sahip olan (cinsiyet, medeni durum ve branş) değişkenlerde t-testi, ikiden fazla grubu olan değişkenlerde ise tek yönlü varyans analizi ve Scheffe testi yapılmıştır. Bu istatistiki işlemler faktör ve toplam madde boyutunda ele alınarak analiz edilmiştir. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık ve motivasyon düzeyleri ile okul müdürlerinin öğrenen liderlik becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek için korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğrenen liderlik becerilerinin cinsiyet değişkeninde, öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin cinsiyet ve eğitim durumu değişkenlerinde, motivasyon düzeylerinin ise cinsiyet, branş, okul türü değişkenlerinde anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür. Öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları ile okul müdürlerinin öğrenen liderlik becerileri ve öğretmenlerin motivasyonları ile okul müdürlerinin öğrenen liderlik becerileri arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları ile motivasyon düzeyleri arasında düşük düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Regresyon analizi sonucunda okul müdürlerinin kullandıkları öğrenen liderlik becerilerinin öğretmenlerin örgütsel bağlılığını ve motivasyon düzeylerini anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relation between school managers' learning leadership abilities and organizational commitment and the level of motivation . The universe of study is formed by 524 primary education teachers and 1331 branch teachers and the sample of study is formed by 104 primary school teachers and 266 branch teachers, in total 370 teachers from Elbistan, K.Maras. Among relational research methods, correlational research methods have been used. Learning leadership scale, organizational commitment scale and motivation scale surveys have been applied. In the statistical analysis of data, acquired from the survey, frequency and percentage calculations have been done. Considering the variances such as gender, marital status, branch, school type, educational status, age, professional seniority, the participants' average views and standard deviation and their relations between groups are taken into account. In that relations, the varieties which have two groups (sex,marital status and branch) have been applied t-test, as for the varieties which have more than two groups have been applied one- sided variational analysis and Sheffe test those statistic processes have been analyzed by taking into account of factors and total substance aspects. In order to examine the relationship between the school managers ' learning leadership skills and the organizational commitment of teachers and the level of motivation, correlational analysis has been applied. At the result of the research, learning leadership skills showed meaningful differences according to sex variety, teachers' organizational commitment showed differences according to sex and educational status varieties, motivation levels showed differences according to sex, branch, school type varieties. Besides, it has been understood that there is a low levelled, positive and meaningful relation between the organizational commitment if teachers and the level of motivation. At the result of regression analysis, it has been concluded that learning leadership skills that used by school managers effected organizational commitment of teachers and the level of motivation. Key Words : Learning Leadership, Organizational Commitment, Motivation, Learning Leadership and Organizational Commitment, Learning Leadership and Motivation.