İşe tutkunluk ve okul iklimi arasındaki ilişkinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
The analysis of the relationship between work engagement and school climate in terms of some variables
  1. Tez No: 439977
  2. Yazar: HÜSEYİN KARAKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA TAŞDELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, Okul İklimi, İşe Tutkunluk, Organizational Climate, School Climate, Work Engagement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı işe tutkunluk ve okul iklimi arasındaki ilişkinin bazı değişkenler açısından incelenmesidir. Çalışmada ilişkisel ve nedensel karşılaştırma araştırması modeli kullanılmıştır. Çalışma verileri Gaziantep ili Şehitkamil ilçesinde çalışan toplamda 444 sınıf öğretmeninden toplanmıştır. Çalışma konusu olan işe tutkunluk ve okul iklimi arasındaki ilişkinin bazı değişkenler açısından incelenmesi için korelasyon ve regresyon analizleri; kişisel değişkenlerle ilgili gruplar arasındaki farkları belirlemek için t-Testi, Varyans Analizi (ANOVA) ve Scheffe testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda işe tutkunluğun okul iklimine anlamlı bir şekilde yordadığı, işe tutkunluğun okul iklimine orta derecede ve pozitif bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada okul iklimini, işe tutkunluğun diğer boyutlarına göre adanmışlığın daha fazla etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin hem işe tutkunluk puanlarının hem de okul iklimi puanlarının genel olarak sahip oldukları kişisel özelliklerden cinsiyet görev ve medeni hal açısından anlamlı bir şekilde farklılaştığı bulunmuştur. Okul iklimi puanlarının yaş değişkenine göre analiz edildiğinde yaş grupları arasında anlamlı bir fark olmadığı buna karşılık işe tutkunluk puanlarının yaş gruplarına göre analiz edildiğinde yaş grupları arasında anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to analyse the relationship between work engagement and school climate in terms of some variables. Associative and causal comperative model was used in the study. Data were gathered from 444 classroom teachers working in Gaziantep, Şehitkamil. In order to analyse the relationship between work engagement and school climate in terms of some variables, correlation, regression analyses were employed, and to find out the differences about the personal variables between groups t- Test, ANOVA and Sheffe test (as posthoc) were employed. At the end of the study, it was seen that work engagement predicts school climate significantly, and work engagement has a medium size and pozitive effect on school climate. It was realized commitment effects school climate more than other dimensions of work engagement. Moreover, it was found that teachers' work engagement scores and school climate scores significantly differ in terms of gender and marital status. It appeared there is no significant difference between age groups when school climate scores were analysed in terms of age variable, yet there is a significant difference when work engagement scores were analyzed in terms of age groups.