Okul müdürlerinin öğrenen liderlik davranışları ile okulların örgütsel çekicilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between the learning leadership behaviors of school principals and organizational attractiveness of schools
- Tez No: 944646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL KARADAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenen Liderlik, Okul Müdürü, Öğretmen, Örgütsel Çekicilik, Learning Leadership, School Principal, Teacher, Organizational Attraction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı; okul müdürlerinin öğrenen liderlik davranışları ile okulların örgütsel çekiciliği arasındaki ilişkiyi öğretmen ve müdür yardımcılarına göre incelemektir. Araştırmada nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ili merkez ilçeleri Kayapınar, Yenişehir, Bağlar ve Sur ilçelerinde bulunan okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde çalışan 14132 öğretmen oluşturmuştur. Örneklem ise evreni temsil ettiğini düşünülen 625 öğretmenden oluşmaktadır. Evrenden örneklem alınırken olasılıklı örneklem yöntemlerinden olan kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak; Kişisel Bilgi Formu, Karadaş ve Konan (2021) tarafından geliştirilen Öğrenen Liderlik Ölçeği ve Akman (2017) tarafından geliştirilen Örgütsel Çekicilik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesi için SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırma kapsamında öğretmen ve müdür yardımcılarının öğrenen liderlik ve örgütsel çekicilik algıları incelenmiş, her iki değişkene ilişkin alt boyutlara yönelik değerlendirmeler ile bu değişkenler arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Öğrenen Liderlik Ölçeği' ne (ÖLÖ) ilişkin genel ortalamanın katılıyorum seviyesinde yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Alt boyutlar incelendiğinde, öğretmenlerin algılarının en yüksek vizyonerlik (3.70), ardından takım ruhu (3.45) ve hakimiyet (3.44) alt boyutlarında yoğunlaştığı; en düşük ise destekleyicilik (3.38) alt boyutunda kaldığı görülmüştür. Özellikle destekleyicilik boyutunun, diğer alt boyutlara kıyasla“kararsızım”düzeyinde değerlendirilmesi, yöneticilerin öğretmenlere yönelik bireysel destek davranışlarında eksiklik algısı olduğunu göstermektedir. Örgütsel Çekicilik Ölçeği' ne (ÖÇÖ) ilişkin genel ortalama ise kararsızım seviyesinde orta düzeyde olduğu görülmüştür. Katılımcıların en yüksek ortalamayı“Bu okul çalışmak için saygın bir yerdir.”maddesine verdikleri, en düşük ortalamanın ise“Bu okulda çalıştığım için diğer insanlar bana imrenerek bakıyor.”maddesine ait olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, öğretmenlerin çalıştıkları kuruma dair toplumsal imaj algılarının nispeten zayıf olduğunu ortaya koymaktadır. Korelasyon analizine göre öğrenen liderlik ile örgütsel çekicilik arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca regresyon analizinde, öğrenen liderliğin örgütsel çekicilik üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu görülmüştür. Bu bulgu, öğrenen liderlik uygulamalarının, öğretmenlerin kurumlarına yönelik çekicilik algılarını anlamlı biçimde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between the learning leadership behaviors of school principals and the organizational attractiveness of schools according to teachers and vice principals. The relational screening model, one of the quantitative research designs, was preferred in the research. The universe of the research consisted of 14132 teachers working in preschools, primary schools, secondary schools and high schools in the central districts of Diyarbakır province, Kayapınar, Yenişehir, Bağlar and Sur in the 2023-2024 academic year. The sample consisted of 625 teachers who were thought to represent the universe. The convenience sampling method, which is one of the probability sampling methods, was preferred when taking samples from the universe. Personal Information Form, Learning Leadership Scale developed by Karadaş and Konan (2021) and Organizational Attraction Scale developed by Akman (2017) were used as data collection tools in the research. SPSS package program was used to analyze the data. Within the scope of the research, perceptions of teachers and assistant principals about learning leadership and organizational attraction were examined, and the evaluations regarding the sub-dimensions of both variables and the relationships between these variables were analyzed. It was determined that the general average regarding the Learning Leadership Scale (LLS) was at a high level at the level of I agree. When the sub-dimensions were examined, it was seen that the perceptions of the teachers were concentrated at the highest level of visionary (3.70), followed by team spirit (3.45) and dominance (3.44) and the lowest level was at the sub-dimension of supportiveness (3.38). Especially, the evaluation of the supportiveness dimension at the level of“undecided”compared to the other sub-dimensions shows that there is a perception of deficiency in individual support behaviors of the administrators towards teachers. The general average regarding the Organizational Attraction Scale (OLS) was at a medium level of I am undecided. It was determined that the participants gave the highest average to the item“This school is a respectable place to work.”and the lowest average belonged to the item“Because I work at this school, other people look at me with envy.”This situation reveals that teachers' perceptions of the social image of the institution they work for are relatively weak. According to the correlation analysis, there is a positive and moderate relationship between learning leadership and organizational attractiveness. In addition, in the regression analysis, it was seen that learning leadership is a significant predictor of organizational attractiveness. This finding shows that learning leadership practices significantly affect teachers' perceptions of attractiveness towards their institutions.