İlkokul müdürlerinin öğretmen algılarına göre vizyoner liderlik davranışı ile öğretimsel liderlik davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi (Batman ili örneği)
The research of the relationship between instructional leadership and visionary leadership behaviours of primary school headmasters which are perceived by teachers
- Tez No: 439980
- Danışmanlar: PROF. DR. TOKAY GEDİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetici, liderlik, vizyoner liderlik, öğretimsel liderlik, Master, Leadership, Instructional leadership, Visionary leadership
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Gerçekleştirilen bu çalışmada Batman ili merkez ilçesinde görev yapan ilkokullardagörev yapan öğretmenlerin algılarına göre müdürlerin vizyoner liderlik davranışı ve öğretimsel liderlik davranışı düzeylerinin belirlenmesi, bu iki liderlik türü arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın modeli ilişkisel tarama modeli olarak belirlenmiştir. Araştırmada örneklemini tesadüfi küme örneklemi kulanılarak Batmanda bulunan okul ve öğretmen sayısına göre oranlamaya gidilerek toplamda 28 ilkokul ve 2014-2015 eğitim öğretim yılında bu okullarda görev yapan 361 öğretmen, örneklem grubunu oluşturmuştur. Elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin öğretimsel liderlik ölçeğinden elde etmiş oldukları puanlar“katılıyorum”düzeyine karşılık gelmektedir. Vizyoner liderlik ölçeği için alt boyutlardan elde edilen puanlar“kim olduğumuz (misyon)”alt boyutu için“kısmen katılıyorum”seviyesindedir. Diğer beş alt boyut için ise“katılıyorum”seviyesindedir. Öğretimsel liderlik ölçeğinin alt boyutlarının tamamı ile vizyoner liderlik ölçeğinin alt boyutlarının tamamı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Elde edilen bir diğer bulguya göre Öğretimsel Liderlik ve Vizyoner Liderlik ölçeklerinin alt boyutlarının tamamı kadın ve erkek öğretmenler arasında anlamlı seviyede farklılaşmamaktadır. Öğretimsel liderlik ve vizyoner liderlik algıları üst yaş gruplarında anlamlı seviyede daha yüksektir. Öğretimsel liderlik ve vizyoner liderlik algıları üst kıdem derecelerinde anlamlı seviyede daha yüksek olduğu görülmüştür. Elde edilen bu bulgular alan yazın eşliğinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the current study, ıt aims to determine the level of the headmasters'visionary leadership behavior and instructional leadership behavior and to examine the relationship between the instructional leadership and visionary leadership according to the perception of primary school teachers working in Batman. For his purpose the model of the study was determined as relational scanning model. The sample group was consisted of 361 teachers selected from 28 primary schools in Batman in 2014-2015. The data were collected by using“Instructional Leadership Inventory”and“Visionary Leadership Inventory”. The analysis of the study were carried out by using SPSS 17.0 data analysis program. According to findings, teachers have high level of perception on instructional leadership of the principals in their schools.In the visionary leadership scale, teacher had perceptions at“partially agree”for“who we are”subscale. For the rest of five subscales, the teacher had high level of perceptions. For each pair of the subscales of instructional leadership inventory and visionary leadership inventory, there is high level of relationships between them. Additionally, it was found that that subscale scores of both inventories showed no difference based on gender variable. For instructional leadership inventory, older teachers had higher level of perceptions while for visionary leadership inventory younger teacher had higher level of participation. For teachers with 1-5 years of teaching experience have higher in comparison to the other groups. Those obtained findings were discussed in the light of relevant literature.