İlkokul müdürlerinin dönüşümcü liderlik özellikleri ile sınıf öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between primary school principals 'transformationnal leadership features and primary teachers' organi̇zational commitment levels(The case of Diyarbakır province)
- Tez No: 440003
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN FAZLI ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Örgüt, Örgüt kültürü, Leadership, Transformational Leadership, Organization, Organizational culture
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı, Diyarbakır il merkezindeki (Yenişehir, Kayapınar, Sur, Bağlar) kamu ilkokullarında görevli idareci ve öğretmenlerin algılarına göre ilkokul müdürlerinin dönüşümsel liderlik davranışlarının nasıl olduğunu saptamak ve öğretmenlerin örgüte bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Araştırma, tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli ile yapılmış betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ili ve merkez ilçe sınırları içinde bulunan resmi ilkokullarda görev yapan 2687 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Evreni oluşturan 2687 sınıf öğretmeninden 299 katılımcı seçilerek araştırmanın örneklemi oluşturulmuştur. Veri toplama aracı olarak, dönüşümcü liderlik düzeyini ölçmek için Podsakoff ve diğerleri (1990) tarafından geliştirilen Türkçe uyarlaması İşcan (2002) tarafından yapılan dönüşümcü liderlik ölçeği ve örgütsel bağlılığın belirlenmesinde, Balay'ın (2000) geliştirdiği“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. v Araştırma bulguları, dönüşümcü liderlik faktörleri ile örgütsel bağlılık arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Dönüşümcü liderlik faktörleri arttıkça örgütsel bağlılığın azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Okul müdürlerinin dönüşümsel liderlik özelliklerine yönelik öğretmen algılarının cinsiyet, medeni durum, mesleki kıdem, yönetici ile çalışma süresi, öğrenim düzeyi ve değişkenlerinin çok az düzeyde etkisinin olduğu, anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Öğretmenlerin örgütsel bağlılık ölçeğinin alt boyutları olan uyum, özdeşleştirme ve içselleştirme boyutlarının analiz ölçeğinde normal dağılıma ilişkin bulgular incelendiğinde medeni durum, yönetici ile çalışma süresi ve öğrenim düzeyi değişkenlerinin alt boyutlar üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Sadece cinsiyet ve mesleki kıdem değişkenlerinin özdeşleşme alt boyutuna ilişkin bulgularda anlamlı farkın olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine primary school principals' behavior and organizational commitment levels according to the perception of school administrators and principals and to reveal the relationship among the public elementary school teachers' organizational commitment levels in Diyarbakir province (city center and central districts) and to reveal the transformational leadership to teachers. The research is a descriptive study carried out with relational survey model among survey models. The universe off the study is 2687 primary teachers working at schools at Diyarbakır city center and central counties in 2014-2015 academic year. 299 participants among 2687 teachers selected as the sample of the research. Transformational leadership tool developed by Podsakoff et. al.(1990) and adapted by İşcan (2002) into Turkish was used to measure transformational leadership level and to determine organizational commitment“organizational commitment scale”developed by Balay (2000) was used. vii The findings of the research showed that there are negative relations between transformational leadership factors and organizational commitment. It was concluded that as the transformational leadership factors increase organizational commitment decrease. For the second measure, as the second data collection tool (Çelebi, 2014), which was developed by“Analysis of the Relationship Between Organizational Commitment Perceptions of Teachers in Secondary Schools (Bismil, County Example) has been used. The validity and reliability of the questionnaire the studies have been made by Çelebi consists of 27 items and 3 dimensions. Named as ”Cohesion“, ”Identification,“ ”Internalization". Analysis and interpretation of data, when the influence of variables as gender, occupational experience, education level, marital status, educational level and work experience with the school administration through transformational leadership features of teacher perceptions was analyzed, it can be said that there was no significance according to the findings. When the findings through distribution of analysis scale of teachers' sub dimensions of compliance identification and internalization of organizational dependence scale was examined, there is no influence of variables as gender, marital status, working experience with the administration, educational level, occupational experience towards sub dimensions. There is only a meaningful significance in the findings about gender and identification sub category at vocational experience.