Öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin toksik liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişki (Gaziantep Şehitkâmil İlçesi örneği)
According to the teacher perceptions the relationship between toxic leadership behaviors of school principals and organizational cynicism attitudes of teachers (the sample of Gaziantep Şehitkamil District)
  1. Tez No: 440010
  2. Yazar: NASİP DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEZMİ SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Toksik Liderlik, Örgütsel Sinizm, Leadership, Toxic Leadership, Organizational Cynicism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin toksik liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Gaziantep İli Şehitkamil İlçesi'nde bulunan ilkokul, ortaokul ve liselerde görevli öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi tesadüfi küme örnekleme yöntemiyle seçilen 370 öğretmenden oluşmaktadır. Kullanılan veri toplama aracı iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölüm kişisel bilgilerden, ikinci bölüm ise 5'li Likert ölçeği olarak tasarlanan Toksik Liderlik Ölçeği ve Örgütsel Sinizm Ölçeği'nden oluşmuştur. Veriler; t testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon, regresyon ve faktör analizlerine tabi tutulmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre; çalışanların bazı demografik özelliklerinin toksik liderlik algısı üzerinde farklılaştığı görülmüştür. Okul müdürlerinin toksik liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumları değişkenlerinin aralarında anlamlı ilişkilerin olduğu ve toksik liderlik davranışlarının, öğretmenlerin örgütsel sinizm tutumlarını yordadığı tespit edilmiştir. Eğitim kurumlarımızda eğitimin kalitesini arttırmak için, okul müdürlerinin ve öğretmenlerin toksik ve sinik davranışlara karşı iletişim becerilerini geliştirmeleri gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine according to the teacher perceptions the relationship between toxic leadership behaviors of school principals and organizational cynicism attitudes of teachers. In the research has been used a relational survey model. The participants in this study were formed by teachers working at primary, secondary and high schools of Şehitkamil district in Gaziantep city. The sample of the study was applied on 370 teachers selected by using random cluster sampling. The data collecting tool which is used consist of two parts. The first part consist of personal informations and the second part consists of Toxic Leadership and Organizational Cynicism Scale designed as 5 point Likert scale. Data; t test, one-way analysis of variance, correlation, regression and factor analysis were subjected to. According to the results of the research, some of the employees' demographic characteristics have significant difference on the research variables. There are significant relationships between toxic leadership and organizational cynicism. It is determined that toxic leadership behaviors predict organizational cynicism. It has been suggested that, to increase the quality of the education provided in our schools, should develop communication skills against toxic and cynical behaviors.