Öğretmen algılarına göre ilkokul müdürlerinin otantik liderlik davranışları (Gaziantep Şehitkâmil ilçesi örneği)
According to the teacher perceptions authentic leadership behaviors of primary school principals (The sample of Gaziantep Şehitkamil district)
  1. Tez No: 440011
  2. Yazar: MEHMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA TAŞDELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Otantik, Otantik Liderlik, Leadership, Authentic, Authentic Leadership
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmen algılarına göre ilkokul müdürlerinin otantik liderlik davranışlarını tespit etmektir. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Gaziantep İli Şehitkamil İlçesi'nde bulunan ilkokullarda görevli öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi tesadüfi küme örnekleme yöntemiyle ilçeden seçilen 350 öğretmenden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Otantik Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Beşli derecelemeye göre düzenlenen ölçek 16 maddeden oluşmaktadır. Veriler; t testi, tek yönlü varyans analizi ve faktör analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda; ilkokul öğretmenlerinin algılarına göre, ilkokul müdürlerinin otantik liderlik davranışları gösterdikleri, öğretmenlerin bazı demografik özelliklerinin otantik liderlik algısı üzerinde farklılaştığı görülmüştür. Okullarımızda verilen eğitimin kalitesini arttırmak için ilkokul müdürlerinin, otantik liderlik davranışlarının geliştirilmeye çalışılması ve ayrıca, okul müdürlerinin otantik liderlik algılarının tespit edilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the authentic leadership behaviors of primary school principals, according to the teacher perceptions. In the study is a general screening model has been employed. The participants in this study were formed by teachers working at primary schools of Şehitkamil district in Gaziantep city. The sample of the study was applied on 350 teachers selected from the district by using random cluster sampling. Authentic Leadership Scale has been used as the data collection instrument, the scale that has been arranged as the fivesome rating has been formed with 16 items. Data; t test, one-way analysis of variance and factor analysis were subjected to. The result of the research; According to the perceptions of primary school teachers, they show authentic leadership behaviors of primary school principals, teachers' were found to differ on perception of some demographic characteristics of authentic leadership. It has been suggested that, to increase the quality of the education provided in our schools, the principals of primary schools should work to develop authentic leadership behaviors and in addition, the identification of authentic leadership perceptions of school principals have been proposed.