Demir eksikliği anemisi olan doğumsal siyanotik kalp hastalıklı çocuklarda demir tedavisi öncesi ve sonrası pro-bnp düzeyleri ve kardiyak fonksiyonların karşılaştırılması
Comparison of pro-bnp levels and cardiac functions before and after iron therapy in children with congenital cyanotic cardiac disease and iron deficiency anemia
- Tez No: 440043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVCAN ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Siyanotik doğuştan kalp hastalığı, demir eksikliği anemisi, NT-proBNP, ekokardiyografi, Cyanotic congenital cardiac disease, iron deficiency anemia, NT-proBNP, echocardiography
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Demir eksikliği anemisi olan doğumsal siyanotik kalp hastalıklı çocuklarda demir tedavisi sonrası NT-proBNP düzeyleri ve kardiyak fonksiyonların karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Eylül 2015 - Mart 2016 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı polikliniğine başvuran, siyanotik doğuştan kalp hastalığı tanılı, demir eksikliği anemisi saptanan altı ay ile 17 yaşları arasındaki 40 çocuk hasta çalışmaya alınmıştır. Çeşitli sebeplerden dolayı 26 hasta ile sonuçlar değerlendirilmiştir. Hastaların ilk geliş ve üçüncü ay kontrollerinde; demografik verileri, tam kan sayımı, periferik yayma, retikülosit, serum demir, total demir bağlama kapasitesi, ferritin düzeyleri, transferrin satürasyonlarıu, NT-proBNP düzeyleri ve Eko bulguları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma 26 hasta ile tamamlanmış olup yaş ortalaması 57,7± 54,6 aydı. Hastaların demir tedavisi öncesi ve sonrası laboratuvar değerlerinde; hemoglobin, hematokrit, MCV, MCHC, demir, ferritin, transferin saturasyonu, oksijen saturasyonu değerleri tedavi sonrası istatistiksel olarak anlamlı derece artmıştır. RDW ve NT-proBNP düzeyleri yüksekliği kontrol sonuçlarında anlamlı olarak düşmüştür. Ekokardiyografi bulgularından; sol ventrikül sistolik fonksiyonlarından sol ventrikül EF ölçümlerinin ve sağ ventrikül diastolik çap ölçümlerinin değerlendirilmesinde sınırda anlamlı farklılık saptanmıştır. Sağ ventrikül diastolik volüm ölçümlerinin karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Sol ventrikül doku dopplerinde; MPİ ölçümlerinde 0. gün ile 90. gün arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. Diğer EKO bulgularında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Demir tedavisi sonrası siyanotik doğuştan kalp hastalıklı çocuklarda kardiyak fonksiyonlarda iyileşme saptanmış olup NT-proBNP takipte, tedavinin değerlendirilmesinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is the comparison of NT-proBNP levels and cardiac functions after iron therapy in children with congenital cyanotic cardiac disease and iron deficiency anemia. Material and Method: Forty children between six months and 17 years old who were diagnosed with cyanotic congenital cardiac disease and iron deficiency anemia after referring to Çukurova University Faculty of Medicine Child Cardiology Department polyclinic between September 2015 and March 2016 were included in the study. Results for 26 patients were evaluated due to different reasons. Demographical data, total blood count, peripheral smear, reticulocyte, serum iron, total iron binding capacity, ferritin levels, transferrin saturations, NT-proBNP levels and Echo findings were evaluated in the first visit and third month controls of the patients. Findings: The study was completed with 26 patients and mean age was 57.7± 54.6 months. Laboratory values of the patients before and after iron therapy; hemoglobin, hematocrit, MCV, MCHC, iron, ferritin, transferrin saturation, oxygen saturation values increased statistically significantly after the theraphy. High RDW and NT-proNP levels decreased significantly in control results. Among ECHO findings, a borderline statistically significant difference was detected in the evaluation of left ventricular EF measurements among left ventricular systolic functions and right ventricular diastolic diameter measurements. A statistically significant difference was found in the comparison of right ventricular diastolic volume measurements. There was a significant difference in MPI measurements in left ventricule tissue doppler between 0 and 90th days. No significant difference was detected in other ECHO findings. Result: After iron therapy, recovery was detected in the cardiac functions of the children with cyanotic cardiac disease and NT-proBNP can be used in follow-up and evaluation of the treatment.