KOAH akut alevlenmesi ile başvuran hastaların 1 yıllık sürede direkt maliyet analizi
- Tez No: 440042
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN SAVAŞ HACIEVLİYAGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, GOLD sınıflaması, ilaç maliyet, direkt maliyeti, COPD, GOLD classification, medication costs, direct costs
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
7. ÖZET GİRİŞ VE AMAÇ: Merkezimize KOAH tanısı ile başvuran hastalarının 1 yıllık sürede ayaktan ve hastanede yatarak aldıkları tedavilerin direkt maliyet analizi yapılması amaçlandı. YÖNTEM: Çalışmamız T. Ö. T. M Göğüs Hastalıkları polikliniğine başvuran veya kliniğimiz servis ve yoğunbakımında yatarak tedavi alan 116 hasta ile yapıldı. Hastaların sosyodemografik kayıtları alındı. Solunum fonksiyon testleri, arter kan gazları dahil rutin laboratuar tetkikleri ve akciğer grafisi istendi, ekokardiyografide pulmoner arter basıncı değeri bakıldı. KOAH değerlendirme testi (CAT), modified Medical Research Council (mMRC) dispne skorlaması yapıldı. Hastaların yatış dönemindeki ilaç maliyeti, hizmet maliyeti ve tıbbi sarf maliyeti hesaplandı. Ayrıca 1 yıllık dönemde dış merkez ve hastanemiz poliklinik muayene ücretleri, reçete edilen bronkodilatör ve ek hastalıklara ait ilaçların ücretleri hesaplanarak toplam direkt maliyet hesaplandı. BULGULAR: Çalışmaya alınan 116 hastanın 108'i (% 93.1) erkek, 8'sı (%6.9) kadındı, yaş ortalaması 64.8±10.3 yıl olarak bulundu. Hastaların 21'i (%18.1) GOLD 1, 28'si (%24.1) GOLD 2, 41'i (%35.3) GOLD 3, 26'sı (22.4) GOLD 4 grubundaydı. Birleşik değerlendirme sistemi göre hastaların 25'i (% 21.6) GOLD A, 23'ü (%19.8) GOLD B, 8'i (%6.9) GOLD C, 60'ı (%51.7) GOLD D grubundaydı. Tüm hastaların toplam direkt maliyeti 5663,9 TL olarak saptandı. Hastaların GOLD 1, 2, 3 ve 4'e göre toplam direkt maliyeti sırasıyla 3051.5 TL, 3024.5 TL, 5150.7 TL, 6783.0 TL saptanırken, GOLD A, B, C ve D'e göre toplam direkt maliyeti sırasıyla 1713.4 TL, 4294.8 TL, 2839.6 TL, 6199.5 TL olarak hesaplandı. Hastalar spirometrik değerlendirmelere göre ayrıldığında GOLD 4 hastaların yıllık maliyetinin en fazla olduğu görüldü. Birleşik değerlendirme sistemi göre ise, GOLD B ve GOLD D'nin maliyetinin daha fazla olduğu ortaya çıktı. TARTIŞMA VE SONUÇ: KOAH tanısı olan hastaların yakın takibi ve tedavisinin düzenli uygulanması KOAH hastaların direkt maliyetlerini azaltacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY DIRECT COST ANALYSIS OF COPD PATIENTS: 1 YEAR FOLLOW-UP STUDY. BACKGROUND AND AIM: The objective of this study was to investigate direct costs of in patients admitted hospitalized and outpatient COPD for 1-year period in our center. METHODS: A total of 116 hospitalized and outpatient COPD patients in pulmonary disease were included in this study. All patients underwent demographic records. Pulmonary function tests, routine laboratory tests including arterial blood gases, chest X-ray, pulmonary arterial pressure on echocardiography were enrolled of the patients. Dyspnea scores were of COPD assessment test (CAT), modified Medical Research Council (mMRC). Direct costs were calculated. Patients were classified according for staging system and costs were compared for staging for one year. RESULTS: In the study, 108 of 116 patients (93.1%) were male and mean age was found 64.8 ± 10.3 years. The total direct costs of the patients were determined 5663,9 TL for all patients. The total direct costs of the patients were determined 3051.5 TL, 3024.5 TL, 5150.7 TL, and 6783.0 TL for GOLD 1, 2, 3 and 4 groups respectively, according to the total direct costs of the patients were determined 1713.4 TL, 4294.8 TL, 2839.6±2 TL, 6199.5 TL for GOLD A, B, C, and D, respectively. According to spirometric groups, the direct costs with stage COPD 4 (very severe) were higher than others for 1-year period. In addition the direct costs with GOLD B and GOLD D were higher than others for 1-year period, according for new GOLD staging. CONCLUSIONS: We believe that monitoring and regular treatment of patients diagnosed with COPD will reduce direct costs of COPD patients.