Erendiz Atasü'nün hikayelerinde kadın karakterler
Female characters in Erendiz Atasü's stories
  1. Tez No: 440123
  2. Yazar: MERVE SEVDA SELVİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZNUR ÖZDARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Erendiz Atasü, hikâye, kadın, feminizm, karakter, Erendiz Atasü, story, women, feminism, character
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
1981'den bu yana edebiyat dünyasının içinde yer alan Erendiz Atasü (1947,-) Türk edebiyatının çağdaş kadın yazarlarındandır. Atasü, eserlerinde toplumsal ve siyasal sorunlara kadın perspektifinden yer vermiş, ataerkil toplum yapısı içinde kadının sosyo-biyo-psikolojik mücadelesini ve“ötekileştirilme”sorunsalını kadın gözüyle irdelemiştir.“Erendiz Atasü'nün Hikâyelerinde Kadın Karakterler”adlı çalışma, yazarın hikâyelerindeki karakterleri fizyolojik, sosyolojik ve psikolojik açıdan incelemeyi ve malzemeden hareketle genellemelere ulaşmayı esas alır. Bu çalışma sonucunda sosyal sınıfları, siyasi seçimleri, eğitim durumları farklı olsa da“kadın kimliğinin”“erkek iktidarı”altında ezilmişliği, bu ezilmişlik söz konusu edilerek“özne”liği törpülenen kadının ataerkil toplumun“nesne”sine dönüştürülmek suretiyle yalnızlığa ve mutsuzluğa itilmişliği incelenen metinlerden hareketle tespit edilmiştir. Atasü'nün hikâyelerindeki kadın karakterlerin ataerkil arenada kadın kimliği ile var olma savaşında sergiledikleri davranış biçimleri ve gösterdikleri mücadeleler fizyolojik, sosyolojik ve psikolojik perspektiften değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Erendiz Atasü who has located in the literary world since 1981 is one of the modern women writers of Turkish literature. Atasü has given place to social and political issues from the female perspective in her stories, she has examined that women who in patriarchal structure of society have socio-bio-psychological struggle and marginalized problematic. The study called“Female Characters in Erendiz Atasü's Stories”aim to examine and finally generalize female characters of her stories along with their physiological, sociological and psychological status. Based on result of this work we do, we detected that although different social classes, political elections, educations women who were put upon by male power and women whose subjectivity is filed who were converted to a object of patriarchal society were left alone and unhappiness.We commented women's attitudes reflected in the existence war and struggles shown in the patriarchal arena.