Manik atak ve remisyon dönemlerindeki bipolar bozukluk hastalarında plazma agmatin düzeyi ve metabolik yolağının değerlendirilmesi
Evaluation of plasma agmatine level and its metabolic pathway in patients with bipolar disorder during manic episode and remission period
- Tez No: 440148
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET RAMAZAN ŞEKEROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Agmatin, Bipolar, Agmatinaz, L-arjinin, Arjinin Dekarboksilaz, Agmatine, bipolar, agmatinase, L-arginine, arginine decarboxylase
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Agmatin, arjinin dekarboksilaz enziminin katalizlediği, L-arjininden arjininin dekarboksilasyonu sonucu oluşan katyonik bir amindir. Nöroprotektif, antienflamatuvar, antistres, antidepresan özellikleri olan, kognitif fonksiyonların düzenlenmesinde rol alan, morfin tolerans ve bağımlılığını önleyici etkileri bulunan agmatinin duygu durum bozukluklarındaki rolü hakkında yeterli çalışma yoktur. Bu çalışmada Bipolar Bozukluk tanılı hastaların şiddetine göre manik atak ve remisyon dönemlerinde ölçülen plazma agmatin düzeyi; agmatin sentez yolağındaki L- arjinin, arjinin dekarboksilaz ve agmatini degrede eden agmatinaz seviyeleri arasındaki ilişki incelendi. Bunun için 30 sağlıklı gönüllü ve Bipolar Bozukluk Manik Dönem tanı kriterlerini taşıyan 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Ayrıca Hasta grubunun atak ve remisyon dönemleri arasındaki değişiklikler de incelendi. Çalışmamızda manik atak döneminde agmatin ve L-arjinin seviyeleri sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p0,05). Bu çalışmanın sonuçları Bipolar Bozukluk ile Agmatin ve onun metabolik yolağı arasında ilişki olabileceğini göstermektedir. Ancak agmatinin Bipolar bozukluk etyolojisindeki rolünü ortaya koyma açısından daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Evaluation Of Plasma Agmatine Level And Its Metabolic Pathway In Patients With Bipolar Disorder During Manic Episode And Remission Period Agmatine is a cationic amine resulting from the decarboxylation of L-arginine. The reaction is catalyzed by the arginine decarboxylase which uses L-arginine as a substrate. Agmatine has neuroprotective, anti-inflammatory, anti-stress, anti-depressant properties. Agmatine also acts in the regulation of cognitive functions, and against morphine tolerance and dependence. However, no peer-reviewed studies have established that related to its role in mood disorders. In this study, plasma agmatine levels were measured during manic episode and remission period in patients with bipolar disorder. We evaluated the relationship between levels of L-arginine and arginine decarboxylase in the agmatine synthesis pathway, and level of agmatinase that degrades agmatine. For this purpose, 30 healthy volunteers and 30 patients who meet Bipolar Disorder Manic Episode diagnostic criteria were included in the study. Additionally, the changes in the patient group between manic episode and remission period were examined. In the study, levels of agmatine and L-arginine were significantly increased than control group during manic episode (p0.05). The results of this study indicate that there may be a relationship between bipolar disorder and agmatine and its metabolic pathway. Nonetheless, we believe more comprehensive studies are needed in order to reveal the role of agmatine in etiology of bipolar disorder.