Postpartum psikoz hastalarında hormon düzeylerinin incelenmesi
Examination of hormone levels in patients with postpartum psychosis
  1. Tez No: 440150
  2. Yazar: MESUT IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum psikoz, tiroid stimülan hormon, sT4, sT3, kortizol, prolaktin, follikül stimülan hormon, lüteinizan hormon, dehidroepiandrosteron sülfat, Postpartum psychosis, thyroid-stimulating hormone, fT4, fT3, cortisol, prolactin, follicle-stimulating hormone, luteinizing hormone, dehydroepiandrosterone sulphate
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Postpartum Psikoz (PPP) duygu durum dalgalanmaları, dezorganize davranışlar, hezeyan ve hallüsinasyonlar, uyku düzensizliği, konfüzyon ile karakterize acil müdahale gerektiren psikiyatrik bir bozukluktur. Doğum sonrası hızlı hormonal değişiklikler ile eş zamanlı ortaya çıkması nedeniyle, çalışmalar nöroendokrin sistemler üzerinde yoğunlaşmıştır. Ancak postpartum psikozun etyolojisi halen netlik kazanmamıştır. Bu çalışmada, postpartum psikoz hastalarında bazı hormon düzeylerini sağlıklı postpartum kontroller ile kıyaslayarak, hastalık etiyolojisinde ile hormonal değişikliklerin rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 23 PPP hastası (n=23) ve 30 sağlıklı kontrol (n=30) dahil edildi. Tiroid stimülan hormon (TSH), serbest tiroksin (sT4), serbest triiyodotironin (sT3), kortizol, prolaktin, follikül stimülan hormon (FSH), lüteinizan hormon (LH), dehidroepiandrosteron sülfat (DHEAS) hormon düzeylerine bakıldı. Postpartum dönemde olan sağlıklı 30 kontrol grubu ile karşılaştırma yapıldı. Emzirme durumunun sonuçlara etkisini incelemek amacıyla kontrol grubu 15 emziren ve 15 emzirmeyen iki gruba ayrıldı, hasta grubu ile karşılaştırma yapıldı. Bulgular: Hasta grubunun sT3 düzeyi normal fizyolojik sınırlar arasında olmasına rağmen kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulundu. TSH, sT4, kortizol, prolaktin, FSH, LH, DHEAS düzeyleri açısından anlamlı fark bulunmadı. Hasta grubu, emziren ve emzirmeyen kontroller karşılaştırıldı. Hasta grubunda sT4 ve prolaktin düzeyleri emzirmeyen gruba kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu, diğer yandan hasta grubu ile emziren grup arasında sT4 ve prolaktin düzeyleri açısından anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: İncelenen hormon düzeyleri açısından postpartum psikoz hastaları ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılık bulunmaması bu hormonların postpartum psikoz etyolojisinde rol oynamıyor olabileceğini düşündürmektedir. Her iki grupta sT3 düzeylerinin normal sınırlarda olmasına rağmen hasta grubunda anlamlı olarak daha düşük bulunması postpartum psikozun bir sonucu olarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Postpartum psychosis (PPP) is a psychiatric disorder immediate treatment which is characterized with mood swings, disorganized behaviors, delusion and hallucination, sleep disorders and confusion. As concurrent disease appeared with postpartum rapid hormonal changes, studies are focused on neuroendocrine systems. However, the etiology of postpartum psycosis disorder hasn't been clarified yet. In this study, by comparing hormone levels of postpartum psychotics with healthy postpartum controls, the research of relationship between disease etiology and hormone is aimed. Method: 23 PPP patient (n=23) and 30 healthy controls (n=30) were included in the study. Thyroid-stimulating hormone (TSH), free thyroxine (fT4), free triiodothyronine (fT3), cortisol, prolactin, follicle-stimulating hormone (FSH), luteinizing hormone (LH), dehydroepiandrosterone sulphate (DHEAS) hormone levels were examined. A comparison was made with 30 healthy control group in postpartum period. On the purpose of examining the effect of lactation status on results, the control group was divided into two groups of 15 breastfeeding and 15 not breastfeeding controls, a comparison was made with the patient group. Results: Although sT3 level of patient group was on normal physiological limits, it was significiantly lower than control group. There wasn't any significiant difference in terms of TSH, sT4, cortisol, prolactin, FSH, LH, DHEAS levels. Patient group, breastfeeding and not breastfeeding controls were compared. In patient group, sT4 and prolactin levels were significiantly higher than not breastfeeding group, on the other hand, there wasn't any significiant difference between patient group and breastfeeding group in terms of sT4 and prolactin levels. Conclusion: As there wasn't found any significiant difference between postpartum psychotics and control groups in terms of observed hormone levels, it is considered that these hormones have not a role in postpartum psycosis etiology. Although in both groups, sT3 levels are in normal limits, being significiantly lower in patient group is interpreted as a result of postpartum psycosis disease.